woensdag, juni 23, 2010

Palestijnen moeten huizen bouwen met wc-papier

[Lezersbrief aan De Morgen]

Hetzelfde Israël dat deze week nog vijf vrijwilligers van het Palestijnse Rode Kruis aanviel, hen oppakte en hun materiaal afnam ( http://www.palestinercs.org/news_details.aspx?nid=686 ), gaat nu als Grote Jan de Palestijnen in de Gazastrook “helpen”.

Met de tientallen trucks met kruiden, toiletpapier en frisdrank die de Gazastrook binnen mochten de afgelopen dagen bouwt men geen scholen, geen hospitalen, geen huizen, geen bruggen, geen fabrieken. Daarvoor heeft men cement en ijzer nodig, welke Israël nog steeds niet toelaat. Men heeft vervangstukken nodig voor water- en afvalwaterleidingen, voor krachtcentrales en zuiveringsstations, medicatie voor nierpatiënten, diabetici en kankerpatiënten en vervangstukken voor CT- en MRI-scanners en andere medische toestellen.

De blokkade van de Gazastrook moet volledig worden opgeheven. Onbeperkte invoer van grondstoffen en constructiemateriaal is nodig om afgewerkte producten te kunnen uitvoeren en de Gazastrook terug op te bouwen. Men moet ongehinderd kunnen vissen en akkers bewerken om niet afhankelijk te zijn van internationale voedselhulp. Het uitbouwen van een haven en luchthaven, alsmede vrije doorgang tussen de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever zijn onontbeerlijk voor de Palestijnse economie en een levensvatbare staat.

Mario Bergen, Leuven

Geen opmerkingen: