zaterdag, augustus 01, 2009

De levendige handel tussen België en Israël

[Reactie op het artikel “’Made in Israël’ betwist” in De Standaard van 31/07/2009]

Welk Vlaams gezin zou er een omvormer van kraantjeswater naar orangeade kopen bij Krëfel of elders als men wist dat een deel van het aankoopbedrag door Israël wordt gebruikt voor de uitbreiding van illegale kolonies op Palestijnse grond? Of voor het bombarderen van infrastructuur zoals scholen en waterputten van de Palestijnen, vaak gebouwd met Europese subsidies. Ik zie nog steeds die Palestijnse jongen een rondleiding geven in zijn dorp waar een brandweerkazerne werd vernield door Israëlische F-16’s ( http://www.youtube.com/watch?v=NY-nr5Z9Toc&feature=PlayList&p=8030E34DC8051C01&index=13 ). Want brandweerkazernes zijn gevaarlijk, net als Palestijnse burgers, moskeeën, ziekenwagens, scholen, journalisten, hulpverleners, e.a. voor de Israëlische staat. Geen enkele Israëlische militair kreeg een straf voor zijn wansmakelijk gedrag bij de recente oorlog tegen anderhalf miljoen Palestijnen in de Gazastrook. Natuurlijk is het makkelijker hoog in de wolken een bom te droppen met een F-16 op een Palestijnse flat of met een bulldozer of tank Palestijnse huizen en landbouwgrond te vernielen of vanuit een fregat of oorlogsschip te schieten op Palestijnse vissers of inwoners van de Gazastrook die zich op het strand begeven dan opkomen voor mensenrechten. Palestijnen zijn immers “beesten op twee poten” en geen mensen.

Europa moet alle verkoop uit bezet gebied aan banden leggen. Andermans grond bezetten is illegaal, of het nu gaat om de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook, Oost-Jeruzalem of de Syrische Golanhoogte doet er niet toe. Europa moet eveneens handelaars verplichten duidelijk de herkomst van alle produkten weer te geven en niet het land waar dit verpakt wordt om de herkomst te verzwijgen of te maskeren.
Het spuitwater van Soda-Club en wijn van Yarden smaakt naar Palestijns bloed. Het heeft de bitterzoete geur van Palestijnse kinderlijken. Als consument moeten we ons ernstig afvragen of we dit willen drinken. De gelaatscrèmes van Ahava en Premier voelen aan als de last van zwangere Palestijnse vrouwen die moeten bevallen aan Israëlische checkpoints. Met Careline shampoo en scrubzout krijg je de loodzware Israëlische politiek van apartheid en bezetting niet van je lijf gewassen. Bij elke aankoop van een slot van Mul-T-Lock sluit je het Palestijnse volk nog meer op in hun bantoestans. De Israëlische aardappelen in de Colruyt smaken naar onrecht van een volk dat al 42 jaar bezet wordt. Net als het andere fruit van Jaffa, Carmel en Sabra en de vegetarische burgers van Tivall. Een streepjescode die begint met 729 is de stempel van onderdrukking. Koop er niets van!

De EU-lidstaten keurden in 2007 wapenexporten naar Israël t.w.v. 200 miljoen euro goed. Frankrijk (126 miljoen euro), Duitsland (28 miljoen euro) en Roemenië (17 miljoen euro) vormen de top drie van wapenuitvoer. België, Frankrijk en Roemenië stuurden Israël 18,5 miljoen euro materiaal voor hun oorlogsvliegtuigen volgens het EU-rapport over de vergunningen van de wapenuitvoer.

Het belangrijkste Israëlische exportprodukt is agressie: agressie tegen Palestijnen in bezet gebied, agressie tegen Libanon en agressie tegen allen die kritisch zijn tegenover de Israëlische staat. Wie kritiek heeft noemt Israël steevast “een antisemiet”. Moeten we het dan normaal vinden dat Israël met oorlogsvliegtuigen om de haverklap scheert over de Gazastrook en Libanon, zoals opnieuw deze week. Moeten we het normaal vinden dat elke dag Palestijnse burgers, landbouwers en vissers, worden beschoten? Blijkbaar wel, want zowel onze media als politici vinden het nauwelijks de moeite om het te vermelden, laat staan er tegen te reageren.

De EU is Israël’s belangrijkste handelspartner met als belangrijkste uitvoerlanden: Duitsland (21 %), Verenigd Koninkrijk (V.K.) (18 %), Nederland en Italië (elk 11 %) en Frankrijk (10 %). Als we diamanthandel erbij nemen staat België aan de leiding met 6 % voor Duitsland (4,8 %) en het V.K. (4,3 %). Israël voert jaarlijks voor 29 miljard dollar uit met als belangrijkste produkten wapens, diamanten, fabrieksgoederen en software. De hi-tech sector alleen is goed voor 14 miljard dollar export. Israël voert militair materiaal, investeringsgoederen, ruwe diamanten, brandstoffen en verbruiksgoederen in; voornamelijk uit de V.S (18,6 %), België (9,9 %), Duitsland (7,5 %), Italië (4,8 %) en Japan (3,3 %) volgens cijfers uit 2000.

Het handelstekort (meer import dan export) van Israël wordt bekostigd door Amerikaanse subsidies en steun van individuele joden wereldwijd en zionistische belangenorganisaties. Elk jaar voert Israël wereldwijd 30-40 miljoen dollar bloemen uit in de Valentijnsmaand februari. Groot-Brittannië is dan weer een belangrijke afzetmarkt voor Israëlische groenten en fruit. Israël voerde 4.070,60 miljoen dollar (2,88 miljard euro) uit naar België in 2007 of dubbel zoveel als de export naar Duitsland! Tweederde van de export naar België zijn diamanten. 4.455 miljoen dollar goederen verlieten België voor uitvoer naar Israël in het jaar 2007. België is een schitterend voorbeeld van een tendens in heel Europa van een krimpend Israëlisch handelstekort met zijn partners. In feite worstelt de Belgische economie zich omhoog om het tempo bij te houden van de Israëlische uitvoer naar de Europese markten.
Belgische producten op de Israëlische markt zijn o.m. Côte d’Or chocolade; Fruibel chocolade en fruitbereidingen; Callebaut Chocolade; Leffe Bier; Hoegaarden Bier; Stella Bier; chemische producten van Lambiotte, Caterpillar machines en Gyproc materialen. Barco, een grote Belgische hitech firma heeft een verkoopkantoor in Tel Aviv. De Belgische Telindus Group biedt IT-netwerkoplossingen aan en heeft ook een vaste stek in Israël.

De belangrijkste Israëlische grote bedrijven zoals Tadmor luchtkoelingssystemen, Check Point software (bieden de beveiliging “Zone Alarm” aan, vrij te downloaden, alsook oplossingen voor o.m. internetbeveiliging in het kantoor van partner Magirus in Diegem waar ze werken met 6-9 personeelsleden en een jaarlijkse omzet hebben van 1 tot 2,5 miljoen euro; niet te verwarren met het Amerikaanse Checkpoint Systems in Mechelen), Iskar (metaal)producten en logistiek (Warren Buffett kocht in mei 2006 80 % van de aandelen aan 4 miljard dollar), MultiLock of Mul-T-Lock (productie van deuren en sloten) en Ahava (schoonheids- en verzorgingsproducten) hebben een levendige uitvoer naar België.
Multilock (voorheen Rav Bariach) behoort sinds 2000 tot de Zweedse Assa Abloy Groep. Assa Abloy is een wereldleider en leverancier van deuropeningstoepassingen met vestigingen in meer dan 40 landen. Onder druk van het rapport van Diakonia, de Zweedse Kerk en SwedWatch ( http://www.diakonia.se/sa/node.asp?node=2718 ) beloofde de Groep in oktober 2008 zich terug te trekken uit de bezette Westelijke Jordaanoever. Het gaat om de Barkan industriezone in een Israëlische kolonie waar zij een fabriek verwierven die er illegaal staat op Palestijnse grond sinds 1984.
Multilock heeft een akkoord ondertekend met een dochteronderneming in België bericht het Israëlische Instituut voor Export. Volgens manager Shimon Shekel van Multilock gebruikt men voor de markt in België een lokale verdeler en met de oprichting van een eigen dochter wil de firma de verkoop in 2009 opkrikken met 30 procent. De Belgische dochter zal Multilock’s tiende internationale bedrijf zijn na de oprichting van dochterbedrijven in de V.S., Canada, Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië, Zuid-Amerika, Argentinië, Tsjechië en Turkije.

In België is Philippe Pallemaerts de Verkoops- en Marketingsmanager van Mul-T-Lock Belgium dat sinds 1 april 2009 actief is. Zijn kantoor is terug te vinden in Heide 9 te 1780 Wemmel, strategisch nabij de Ring en de luchthaven van Zaventem. Daar werkt hij samen met Technical & Sales support Manager Rudy Vandenabeele, die al tien jaar ervaring heeft met Mul-T-Lock producten. Er werken ruim 30 mensen voor dit duo. Het bedrijf presenteerde zich voor het eerst tijdens de Secura Fair 2009 in Brussel. “België is een strategische Belgische markt voor ons,” zei Ron Rachlin, Mul-T-Lock’s Senior VP Global Marketing, Sales & Business Development. Volgens hem zijn er 60 Mul-T-Lock centra in België. Mul-T-Lock Belgium vormt een tak samen met Mul-T-Lock France. Mul-T-Lock wordt ondermeer verkocht bij Central-Auto nv op de Italiëlei in Antwerpen, Auto-Shop Ieper, Au Moulin Rouge Doornik (“Mul-T-Lock distributeur exclusif”), Slotenmakerij Cardinael Antwerpen, Metalco West bvba Nieuwpoort, Filiaert Veiligheid nv Gent, Mul-T-Lock-FIBA Sint-Jans Molenbeek, Mul-t-Lock/Serruvitre nv Schaarbeek en misschien wel bij de slotenmaker bij jou om de hoek.
Dus let op als je nog eens een stuurstang of cilinderslot koopt! Leuk weetje: de residentie van mijnheer Putin in Moskou kreeg 60 gesofistikeerde Multilock sloten uit Israël voor een prijskaartje van 10.000 dollar. Putin was toen nog president van Rusland.

In 2007 exporteerde Israël voor 70,3 miljoen dollar groenten naar België. Daar andere EU-lidstaten de Israëlische groenten slechts gedurende 2 tot 3 maanden verkopen, is België een buitenbeentje met een erg lange verkoopperiode van Israëlische groenten gedurende zes maanden (van december tot mei). In december 2007 was er bijvoorbeeld een export van 9 miljoen dollar tegenover 5,7 miljoen dollar in december 2006. België is echt het succesverhaal van de Israëlische export.
Israëlische wijn is eveneens te koop in de Hema. Tempo Beverages is de exclusieve verdeler van Barkan Wineries die wijngaarden bezitten op de bezette Syrische Golanhoogten. Tempo Beverges is voor 60 % in handen van Tempo Beer Industries en 40 % in handen van Heineken.

Mario Bergen, Leuven

* Bronnen / Linken:
http://euobserver.com/9/27359
http://bigcampaign.org/uploads/File/JVS%20REPORT%20Israeli%20vegetable%20exports%20to%20EU%20-%20CARMEL.pdf
http://www.export.gov.il/Eng/_Articles/Article.asp?CategoryID=453&ArticleID=10762
http://www.mul-t-lock.com/3725.html
http://www.mul-t-lock.com/4033.html

3 opmerkingen:

keuleniscool zei

De joden misbruiken hun macht op ongehoorde wijze ...
de terreur joden - palestijnen v.v. moet stoppen .
De joodse super-terreur bestaat uit 200 illegale atoombommen
en die zullen ooit WO3 inluiden .
De joden weigeren het Non-proliferatieverdrag te tekenen.
Aan de vele VN resoluties vegen zich de joden de kont mee af .
Alle oorlogen zijn agressie -oorlogen van de joden , schande !
Alleen eerlijk en gemeend praten is de weg naar vrede !
Maar dat willen de joden met hun Nazi-mentaliteit niet !
een volk dat zo beestachtig wordt onderdrukt als het palestijnse volk ,
heeft het volste recht zich te verzetten tegen haar fascistische bezetter.
De massaslachting in Gaza ontkennen is hetzelfde als de holocaust ontkennen.

Roos De Fraine zei

Nog een voorbeeldje van 'Levendige handel: Bekaert!!!
Dat Bekaert, als wereldleider in de productie van prikkeldraad, zaken deed met Adolf Hitler en Augusto Pinochet is genoegzaam bekend. Dat ook de Golanhoogvlakte, door Israël bezet sinds 1967, hermetisch is afgesloten met stalen afrasteringen van het merk Bekaert, misschien al iets minder.

Koen Stuyck zei

Toch even melden aan Kaja dat het niet de Joden zijn die Palestijnen onderdrukken maar de Israëlische staat. Dat is een belangrijk onderscheid. Ook al zijn de praktische uitvoerders wellicht joden (soldaten van het IDF bvb), hun opdrachtgever is het Zionistisch bestuur van Israël. Er zijn veel joden die het niet eens zijn met dat beleid.