zaterdag, februari 27, 2010

Angst voor vrede

[Reactie op het artikel “Groen licht voor bouw van 600 huizen in gekoloniseerde wijk Oost-Jeruzalem” in De Morgen online op 26/02/2010]

Het regime van Netanyahu beefde deze week van angst, niet omwille van Syrische troepenbewegingen, Iraanse verklaringen rond het nucleaire programma, raketten van het Palestijns verzet of dreigementen van het Libanese Hezbollah. Nee, het extreem-rechtse Israëlische kabinet kreeg het aartsbenauwd door het risico op vrede omdat Fatah en Hamas eind maart hun jarenlange strijd willen beëindigen en 54 Democratische volksvertegenwoordigers in de V.S. president Obama opriepen om een einde te maken aan de blokkade van de Gazastrook.

Israël en vrede zijn elkaars opponenenten, het ene sluit het andere uit. Komt er vrede, dan verdwijnt Israël in zijn huidige staatsvorm en zullen alle onderdanen dezelfde rechten moeten krijgen in Israël. Dat is meteen het einde van het apartheidsregime en de kolonisering van Palestijnse grond. Het zionistische project van een unieke joodse staat gaat dan meteen naar de haaien.

Een gelijkaardig scenario toen vrede te dicht bij kwam voor Tel Aviv deed zich voor in 1982, na een staakt-het-vuren tussen Israël en de PLO en het vredesplan van de Arabische Liga van 1981. Zowel de Palestijnen als de Arabische Liga eisten toen met internationaal aanhoren een Palestijnse staat op basis van de grenzen van 1967. In 1982 begon Israël als reactie met de invasie van Libanon.

Of een ander voorbeeld van de Israëlische angst voor vrede toen na maanden staakt-het-vuren door Hamas Israël de Gazastrook bleef afgrendelen en uithongeren en uiteindelijk de gekende Gazaoorlog daar begon.

De geschiedenis herhaalt zich nu, na de uitdrukkelijke wens uit diverse hoek (Israëli's getroffen door de internationale boycot, Democraten in de V.S., EU-buitenlandvertegenwoordiger Ashton, Katholieke kerken, Israëlische vredesbewegingen, Palestijnen) om serieus rond te tafel te gaan zitten en vrede op korte termijn te bewerkstellingen in de regio. De V.S. wensen na de terugkeer van de Amerikaanse ambassadeur in Damascus dat Syrië de banden met Iran op een laag pitje zet. De Syriërs lieten al weten dat ze geen dictaten uitvoeren van Obama. Ze bevestigden de goede banden met Iran. De door Israël bezette Syrische Golanhoogte blijft voor hen een primaire hindernis voor vrede in de regio.

Netanyahu en zijn kabinet moesten deze week dus alle zeilen bijzetten om vrede te vermijden om het voortbestaan van Israël als Apartheidsstaat te garanderen.

Twee Palestijnse historische moskeeën in bezet gebied werden op een Israëlische erfgoedlijst geplaatst. Israël blijft hasstarrig weigeren om de bouw in de kolonies op te geven (ondanks een zogenaamd “moratorium van tien maanden”) en haalt nu een oud dossier onder het stof voor bijkomend 600 kolonistenhuizen in bezet Oost-Jeruzalem. Zowel de bouwwerkzaamheden als de kolonies en de bewoning aldaar door Israëlische burgers zijn illegaal volgens de Vierde Conventie van Genève, die burgers in oorlogstijd moet beschermen, als VN-resoluties 446 en 452 van de Veiligheidsraad (1979).

Israël heeft echter lak aan VN-resoluties, zo ook aan resolutie 1701 toen het in de nacht van woensdag op donderdag constant met Israëlische oorlogsvliegtuigen boven heel Libanon vloog. Vrijdag pakte de Libanese veiligheidsdiensten de Israëlische Mossad-spion Michel Abdo uit Baabda op alvorens hij inlichtingen kon overbrieven aan Israëlische officieren in de Ukraïne. Israël blijft zich dus als een bezettende macht in Libanon gedragen. En hoe meer onstabiliteit in de regio, hoe minder aandacht er gaat naar vredesvoorstellen om een einde te maken aan het Israëlisch-Palestijns conflict. Met de Israëlische wandaden tegen Palestijns erfgoed, nieuwe huizen in de kolonies en oorlogsvliegtuigen boven Libanon blijven vredesvoorstellen die een Israëlische ondemocratische staat zouden opdoeken weer even in de koelkast.

Mario Bergen, Leuven

Linken:

· http://www.dailystar.com.lb/article.asp?edition_id=10&categ_id=17&article_id=112110

· http://www.dailystar.com.lb/article.asp?edition_id=1&categ_id=2&article_id=112177

· http://www.dailystar.com.lb/article.asp?edition_id=1&categ_id=1&article_id=112164

Geen opmerkingen: