vrijdag, juni 12, 2009

De sloopfirma Israël

[Reactie op het artikel “Opstelling kabinet blijft vooralsnog pro-Israël” in De Volkskrant van 11/06/2009]

Hoe meer Israël zich misdraagt, hoe meer de Nederlandse minister Verhagen, de CDA en de ChristenUnie zich scharen achter een uitbreiding van de handelsakkoorden met Israël. Israël gedraagt zich als de sloopfirma van Palestina. Volgens VN-organisatie OCHA werden de voorbije week in de Jordaanvallei 60 gebouwen, waaronder 15 huizen gebulldozerd. Ook dertig hokken voor dieren en 18 traditionele “taboun” ovens moesten er aan geloven. 128 Palestijnen, waarvan 66 kinderen en 34 vrouwen, werden gedwongen hun dorp voor altijd te verlaten. Ook zeven wateropvangbekkens in de provincie Hebron werden vernield. In Nablus staken kolonisten olijfboomgaarden en akkers in brand en gooiden ze stenen naar Palestijnse auto’s.

Over de hele kustlijn van de Gazastrook werden boten beschoten. Op diverse plaatsen op de grens trokken Israëlische tanks honderden meters binnen in de Gazastrook om landbouwers te verdrijven van hun gronden. Een bufferzone van minstens 300 meter tot 1.500 meter op de grens tussen de Gazastrook en Israël is voortaan verboden gebied voor de Palestijnen.

Minister Verhagen zou beter Israël op de rooster leggen over deze acties. Ook het inplanten van nieuwe militaire zones in het noorden van de Westelijke Jordaanoever is onaanvaardbaar. Palestijnen moeten daardoor verhuizen. Met het oprichten van nationale parken rond Palestijnse dorpen en steden stopt Israël alle uitbreidingsmogelijkheden om te wonen voor de Palestijnen. Vele Palestijnen die hun land verlaten, kunnen niet meer terug naar Palestina.

Het zijn allen vormen van etnische zuivering.

Mario Bergen, Leuven

Geen opmerkingen: