woensdag, januari 27, 2010

Israël moet voor Internationaal Strafhof wegens oorlogsmisdaden

[Reactie op het artikel “Israël gaat militaire campagne in Gaza niet onderzoeken” in De Morgen online van 26/01/2010]

Nu de Israëlische staat duidelijk heeft gemaakt dat het zijn militaire campagne in de Gazastrook van een jaar geleden niet gaat onderzoeken - zoals vereist in het Goldstein-rapport - moet ons land het voortouw nemen. Als toekomstig EU-voorzitter moet België de voorbereidingen treffen om de Israëlische staat voor het Internationaal Strafhof in Den Haag te slepen.

Het blijkt onloochenbaar dat Israël nog steeds haar campagne van etnische zuivering tegen het Palestijnse volk verder zet. In 2009 nam Israël 4.577 Palestijnen in bezet Oost-Jeruzalem hun verblijfsvergunning af. 8.500 andere Palestijnen verloren dit recht reeds in de eerste 40 jaar van de Israëlische bezetting van de Palestijnse hoofdstad. Door een Apartheidsmuur wordt bijkomend een kwart van de 253.000 Palestijnen in Oost-Jeruzalem afgesneden van hun stad aldus de VN.

25.000 studenten uit de Gazastrook die studeren op de Westelijke Jordaanoever riskeren bij elke controle door het Israëlische leger deportatie naar de Gazastrook. De Israëlische staat ziet geen enkele reden om deze studenten met afkomst Gaza in hun paspoort nog langer te laten studeren op de Westelijke Jordaanoever en stuurt hen met regelmaat naar de afgegrendelde kuststrook terug.

De Amerikaans-Palestijnse journalist Jared Malsin werd opgesloten en in januari 2010 gewoon op het vliegtuig naar Praag uitgewezen toen hij te kritisch werd voor Israël. Andere Palestijnse journalisten met een dubbele nationaliteit wacht hetzelfde lot als ze Israëlische dictaten niet opvolgen maakte Tel Aviv reeds duidelijk.

Zolang Israël de oorlog in de Gazastrook rechtvaardig blijft vinden en geen onderzoek noodzakelijk acht, moet het westen daaruit conclusies trekken. Een land dat een politiek blijft voeren van onderscheid tussen zijn burgers én Palestijnse inwoners, studenten en journalisten blijft uitwijzen is het begrip democratie niet waardig. Als toekomstig EU-voorzitter moeten onze politici laten zien dat democratie en persvrijheid waarden zijn die wij hoog in het vaandel dragen en een officiële aanklacht tegen de politieke- en legertop van Israël voor het Strafhof in Den Haag is de enige uitweg om een einde te maken aan het al decennia durende wangedrag van Tel Aviv tegenover mensenrechten, internationale afspraken en vrijheden van volkeren.

Mario Bergen, Leuven

Geen opmerkingen: