zaterdag, april 17, 2010

De waterput van Nabih Saleh

[Reactie naar De Standaard]

De dorpbewoners van het dorp Nabih Saleh protesteren nu eens geweldloos om hun 'onder de controle van de nabijgelegen joodse nederzetting Halamish', zeg maar gewoon 'gestolen' waterbron terug te krijgen van de 'joodse kolonisten'.

Afzweren van geweld, een eis die we steeds van Israël te horen krijgen. En wat haalt het uit? De demonstraties worden zoals elders ook uit elkaar geschoten met traangas en rubberkogels, waarbij reeds verschillende Palestijnen zijn gedood.

Op één plaats, Bil'in, heeft het Israëlische hooggerechtshof drie jaar geleden een positieve uitspraak gedaan en is men nu pas begonnen om het traject van DE Muur te verleggen en wordt iets minder dan de helft in beslag genomen.

In plaats van de protesten daadwerkelijk te steunen en zich te laten zien, geeft de Palestijnse Autoritieit met premier Salam Fayyad geld aan de plaatselijke commissies. Het resultaat is dat op die manier de protesten stilzwijgend gecontroleerd worden, wat er de facto op neerkomt dat Israël niet teveel problemen krijgt.

Bij ons noemde men dat destijds collaboratie.

Johan Van Hulle, Zomergem

Geen opmerkingen: