zaterdag, mei 08, 2010

Smokkeltunnels doorboren metalen muur

[Mail aan Laatste Nieuws]

Drie jaar van volledige blokkade tegen anderhalf miljoen Palestijnen in de Gazastrook en de bouw van een versterkte metalen muur op de grens met Egypte heeft de creativiteit van het Palestijnse volk niet aangetast. Tot woede van Egypte en Israël slaagden ze erin een enorm gat in de metalen Muur van de Schande te branden en smokkelden ze zelfs reeds enkele auto's door dit gat de getto van Gaza binnen.

Achttien maanden graven en solderen met een mengsel van zuurstof en gas gaven de Palestijnen terug hun beperkte uitweg naar de buitenwereld. Zoals een rat haar eigen poot moet afbijten wanneer ze in een val zit, zo moeten Palestijnse jongeren dagelijks hun leven riskeren in de tunnelindustrie om levensmiddelen te smokkelen.

80 % van de levensnoodzakelijke import komt naar de kuststrook via smokkel door tunnels aldus de VN.

Israël heeft er belang bij dat - na de bouw van de metalen ondergrondse muur - een minimum wordt gesmokkeld. Beelden van uitgehongerde Palestijnen zijn nu eenmaal onverkoopbaar voor de reeds barre reputatie van Tel Aviv en Cairo. En Egypte verdient nog een centje bij met de zwarte handel.

Mario Bergen, Leuven

· Linken:

· Gaza tunnellers cut through Egyptian barrier - http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/8665674.stm

· Gazans cut through Egypt's border barrier - http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/8664316.stm

Geen opmerkingen: