maandag, mei 31, 2010

Israëlische propaganda: leugens en oude video's

[Lezersbrief aan De Morgen]

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken draaide de afgelopen week overuren. Op dezelfde dag dat de Israëlische luchtmacht 22 Palestijnen verwondde bij luchtaanvallen tegen de bezette Gazastrook, kwam er een persbericht naar buiten (http://www.mfa.gov.il/MFA/About+the+Ministry/Behind+the+Headlines/Israeli_humanitarian_lifeline_Gaza_25-May-2010.htm ).

Volgens de Israëlische regering is het leven in Gaza zonder kommer en bijzonder luxueus. De boodschap: als men in de Gazastrook een Olympisch Zwembad kan openen ( http://www.maannews.net/eng/ViewDetails.aspx?ID=285242 ) zal het wel niet zo erg zijn. Natuurlijk gaan ze hun lijst met verboden producten voor de Gazastrook niet doorspelen aan de internationale pers en ambassades (http://gisha.org/UserFiles/File/HiddenMessages/ItemsGazaStrip060510.pdf ). Men mag dan wel rijst, suiker, meel, pasta, schoenen, kleding en hout voor ramen en deuren toelaten tot de Gazastrook, maar dan heeft men het zowat gehad.

Van wekelijks 2.800 vrachtwagens die producten invoerden begin 2007 laat Israël nu nog slechts een vijfhonderdtal trucks door, terwijl heel het gebied moet worden heropgebouwd.

Vers vlees, vee, vissersnetten, vervangstukken voor machines, chocolade, constructiematerialen voor de wederopbouw, koriander, papier, irrigatiepijpen, muziekinstrumenten en speelgoed zijn al maanden verboden. Zonder de smokkeltunnels zou men er niet eens in geslaagd zijn om een kwart van de vernielingen te herstellen die Israël aanrichtte tijdens de Operatie Gegoten Lood. Maar met de in aanbouw zijnde metalen muur op de grens met Egypte valt ook straks dit alternatief voor de internationale blokkade tegen anderhalf miljoen Palestijnen weg.

Met een foto van de markt in de Gazastrook wil Israël aantonen dat er geen crisis is. Dat de goederen peperduur zijn want gesmokkeld via tunnels met Egypte zeggen ze er niet bij. We kunnen ook in de Louizalaan winkels gaan filmen en de wereld rondsturen dat er in ons land nergens werkloosheid of armoede is en iedereen met schoenen van minstens 250 euro rondloopt.

En dan kwam de beruchte video over het luxe-restaurant in de Gazastrook. Overgenomen door Joods Actueel (http://joodsactueel.be/2010/05/26/luxe-in-gaza ) om te bewijzen dat er geen armoede is in de Gazastrook. Maar kijk, wie zien we daar op 1:40 en 1:40? President Mahmoud Abbas en de vroegere sterke man van Gaza, Mohamed Dahlan. Beiden zijn sinds 2007 en de machtswissel door Hamas in de Gazastrook niet meer in de kuststrook geweest.

De beelden dateren van 2005 of twee jaar voor ingang van de internationale blokkade tegen het Hamas-bewind!

De beelden werden pas in augustus 2009 op YouTube gezet: http://www.youtube.com/watch?v=dJvvkXYD12U

Dat bepaalde mensen van de VN of reporters zich beef stroganoff - gesmokkeld via tunnels met Egypte - kunnen veroorloven doet niets af aan het feit dat 80 % van de inwoners van de Gazastrook afhankelijk zijn van internationale hulp. Zonder de smokkeltunnels zou de Gazastrook er inderdaad veel erger aan toe zijn. Maar Israël kan zich geen Congo of Zimbabwe veroorloven in haar achtertuin wil ze haar economische voordelen als bevoorrecht handelspartner bij de EU, leverancier en partner van de NAVO en nieuw lid van de OESO niet in het gedrang brengen.

Mario Bergen, Leuven

1 opmerking:

Anoniem zei

Hallo,

Omtrent de bewuste videoclip (er bestaan nog enkele versies) van restaurant Roots The Club in Gaza.

Aan de hand van een interview met Basil Eleiwa van 22 februari 2009 (dus nà de Gaza oorlog), de eigenaar van The Club Roots in Gaza, was het restaurant op dat ogenblik nog altijd in functie. De website van het restaurant kende haar laatste update in 2008. Het filmpje met Abbas dateert wellicht van nà augustus 2005 (de opening van het restaurant en de terugtrekking uit Gaza van Israël) maar voor juli 2007 (de militaire putsch van Hamas in Gaza en de gewelddadige uitdrijving van al-Fatah). Echter het filmpje staat tot op vandaag op de website. Ik ga er dan ook vanuit dat het restaurant tot op vandaag in bedrijf is. Het feit dat het niet door het IDF werd gebombardeerd is wellicht omdat Hamas er geen wapenarsenaal had noch dat er raketten werden vanuit afgevuurd noch dat het enige andere functie had in de strijd van Hamas in de vernietiging van de Joodse staat Israël. Het restaurant zal bij Hamas waarschijnlijk op de lijst van beschermde monumenten staan [en waarschijnlijk ook om de goedkope wkiskey, de uitstekende keuken en niet te vergeten de gewillige oosterse dames die op je slaapkamer persoonlijk het menu van de volgende dag komen toelichten] ;)

Indien nodig kan ik meer details bekomen.

Mvg,

Hugo Van Minnebruggen

CEO Flanders Div. Friends of Israel
http://brabosh.com