zaterdag, oktober 23, 2010

Wie provoceert eigenlijk?

(Reactie op het artikel “Duisenberg zoekt activisten voor nieuwe Israël-provocatie” in Elsevier online van 19 oktober 2010)

Jeroen Langelaar, U doet als persmuskiet net alsof de wens van enkele pro-Palestina activisten om “te sterven als martelaar” gelijk staat met “gewelddadige acties van extremisten”. Het gaat echter om het ontslapen na een leven volledig in dienst van Allah en zodoende een wens van elke moslim. Als Turkse opvarenden zeiden te willen sterven als martelaar drukten zij de hoop uit beloont te worden voor hun aards leven waarvan ze weten dat dit elk moment kan aflopen. Een gelovige moslim, een zwangere vrouw of een strijder die komt te overlijden is net als iemand die sterft door verdrinking, een messteek, een buikaandoening, een langdurige ziekte, een brand of natuurramp een martelaar. Martelaren gelijkstellen met “extreme moslims” gaat in deze niet op. Bovendien werden de opvarenden van de Mavi Marmara geënterd in internationale wateren. Israëlische mariniers begonnen te schieten vooraleer ze aan boord kwamen. Het recht op verdediging op de Mavi Marmara was een legitiem verzet door Palestina-activisten net als het recht om hulpgoederen te bezorgen aan een noodlijdend volk als de Palestijnen.

Intussen staan de aanvalshonden al klaar om de volgende Palestina-bootactivisten bij de lurven te knappen. ( http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=190629 )

Ook de VN steunt uitdrukkelijk het leveren van noodhulp via de Middellandse Zee aan de bevolking van de Gazastrook. De blokkade van de Gazastrook is een duidelijke provocatie en bovendien illegaal. Deze moet onmiddellijk worden opgeheven. Gelukkig zijn er ook joden die duidelijk de zionistische politiek verwerpen zoals de Unie der Progressieve Joden van België en de European Jews for a Just Peace.

Het aantal provocaties door Israël zijn intussen niet bij te houden:

- Israël vatte de bouw aan van 600 huizen op de Westelijke Jordaanoever. Voor 13.000 andere woningen werd een goedkeuring voor constructie gegeven.
- Met een 22-8 stemming keurde het Israëlische kabinet de racistische Eed van Trouw aan een Joodse Staat goed. De Knesset debatteert de volgende maanden over deze anti-Palestijnse wet. Palestijnen die al zestig jaar ijveren voor gelijke rechten in Israël kregen van Netanyahu een maagstoot door zijn eis om een Joodse Staat te erkennen.
- De minister van Binnenlandse Zaken, Eli Yishai, van de ultra-Orthodoxe Shas partij vraagt aan de regering om de verblijfsvergunning van 400 kinderen van buitenlandse werkkrachten in Israël in te trekken en hen zodoende het land uit te zetten. De meeste van deze kinderen werden in Israël geboren.
- Plannen om meer Palestijnen te verdrijven uit Silwan en Sheikh Jarrah in Oost-Jeruzalem liggen ter uitvoering. Doel is om de kolonies uit te breiden en massaal toerisme in de kolonistenfabriek Stad van David te promoten.
- Het Simon Wiesenthal Center of Los Angeles bouwt het Jerusalem Museum of Tolerance op een oud moslimkerkhof in het hart van de Heilige Stad.

Inwoners van de Gazastrook kunnen nog altijd geen economie uitbouwen. Ze kunnen geen familieleden in Jeruzalem of op de Westelijke Jordaanoever bezoeken of universiteiten buiten de nauwe kuststrook. Anderhalf miljoen Palestijnen leven er onder grote psychische en lichamelijke druk door de afgrendeling.

Zone-C op de Westelijke Jordaanoever (2/3e van het gebied) is volledig onder Israëlische controle. 40.000 Palestijnen leven er in nog erbarmelijker omstandigheden dan de inwoners van de Gazastrook aldus een rapport van Richard Falk, Bijzondere VN-rapporteur ter plekke. ( http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=36540&Cr=palestin&Cr1= )

Een deel van een meisjesschool in Nablus werd door Israëlische kolonisten in brand gestoken en vernield. De Israëlische politiek en het leger zwijgen in alle talen. 90 % van de Palestijnse klachten na misdaden door kolonisten wordt weggelachen. ( http://www.maannews.net/eng/ViewDetails.aspx?ID=325796 ) De eerste taak van de Israëlische staat is om in te staan voor de veiligheid van al zijn burgers. Inzake de Palestijnse onderdanen faalt Israël hier volledig. Het zijn tweederangsburgers met minder rechten waarvoor speciaal militaire orders worden opgesteld die hun dagelijks leven een hel maken.

Sinds de oogst begon werden al tientallen Palestijnse landbouwers door kolonisten aangevallen, zoals een familie die olijven plukte in Yatta. ( http://www.maannews.net/eng/ViewDetails.aspx?ID=326474 ) Waarom schrijf U daar niet over?

Mario Bergen, Leuven

Geen opmerkingen: