zondag, juli 10, 2011

Reisverbod is totaal buitensporig

[Reactie naar De Standaard]

Het reisverbod naar Palestina is geen fait-divers. Deze maatregel is totaal buitensporig en volgt op een reeks zeer zorgwekkende acties van de Israëlische regering, die geen enkel democratisch land onverschillig kunnen laten:

  • eind vorige maand bedreigde de Israëlische regering de journalisten die meereizen met de Gaza vloot met uitwijzing uit Israël voor 10 jaar, ondertussen liet zij de schepen in Griekse havens saboteren.

  • begin vorige maand werden 20 ongewapende betogers aan de Syrische grens doorgeschoten en werden 325 gewond.

  • brutale optredens van het Israëlisch leger tegen ongewapende betogers, vrouwen en kinderen inbegrepen, zijn de regel (en nog veel brutaler als er geen camera's in de buurt zijn). Ter illustratie deze video: http://www.nrc.nl/nieuws/2011/05/14/video-leger-israel-treedt-hard-op-aan-vooravond-herdenking-nakba/

  • Deze acties zijn geen uitzondering. In het boek "Israeli Soldier Testimonies 2000-2010" van Breaking the silence, waarin 730 verklaringen van Israëlische ex-militairen werden opgenomen, schrijft men: "Het optreden van Israël in Gaza en de bezetten gebieden heeft niets te maken met de veiligheid van Israël, maar wel alles met de militaire controle over de Palestijnen" en "de bezetting is bedoeld om te blijven"

  • Eind mei zei de Israëlische premier nog dat hij “nooit de grenzen van 1967 zal aanvaarden”, terwijl de rest van de wereld overtuigd is dat enkel de grenzen van 1967 tot een werkbare vrede kunnen leiden.

  • Sinds begin mei stort Israël de douane-taksen niet meer door aan de Palestijnen, een regelrechte diefstal en flagrante schending van de Oslo akkoorden.

  • Begin april gaf de Israëlische regering nog de goedkeuring voor de bouw van 4 nieuwe nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en 942 nieuwe woningen in Oost-Jeruzalem. Amnesty International rapporteerde eerder al dat in de Jordaanvallei de Palestijnse huizen systematisch worden gesloopt. Het is zonneklaar dat Israël hiermee de tweestatenoplossing -en elk mogelijk vredesakkoord- torpedeert.

Het is jammer te moeten constateren dat het met het democratisch gehalte van het Israëlische regime van kwaad naar erger gaat. Een land dat zich niet aan de internationale rechtsregels houdt, de helft van zijn bevolking discrimineert, journalisten muilkorft en geen kritiek toelaat, mag zo'n land zich nog "democratie" noemen ?

Pol Van den plas, Gent

Geen opmerkingen: