vrijdag, december 31, 2010

Welk land arresteert jaarlijks 1.100 kinderen?

[Lezersbrief aan De Standaard]

Recent werden opnieuw vijf Palestijnse parlementsleden opgepakt en in Israël gevangen gezet. Het laatste slachtoffer van de Israëlische agressie is Khalil al-Rabai uit de stad al-Khalil (Hebron). Over hem wordt nog gesproken, maar duizenden Palestijnen kwijnen anoniem weg in Israëlische cellen.

De meeste van de 9.000 Palestijnen zitten in de Israëlische bajes zonder aanklacht, advocaat, familiebezoek, proces of vonnis. 200 gevangenen stierven door medicijntekorten of door foltering, aldus het Palestijns Ministerie voor Gedetineerden. Ook arresteerde het Israëlisch leger bijna 1.100 Palestijnse kinderen in 2010. Vijfhonderd arrestaties vonden plaats in al-Khalil. In Oost-Jeruzalem worden Palestijnse kinderen bovendien met regelmaat onder huisarrest geplaatst. En twaalf Palestijnse gevangenen moeten een langdurige celstraf uitzitten in volledige afzondering van de buitenwereld. Dreigementen aan familieleden, slaaponthouding, vernederingen, het vastbinden op stoelen en het opsluiten in onhygiënische cellen zijn kenmerkend voor het Israëlisch gevangenisregime. Zowel lichamelijk als geestelijk is er de dagelijkse marteling van gevangenen door Israël.

Volgens het Israëlisch Information Center for Human Rights hebben tientallen gedetineerden chronische ziekten zoals kanker zonder gepaste medische begeleiding.

Israël is verantwoordelijk voor al zijn onderdanen, ook voor gevangenen en Palestijnen in bezet gebied en hun gezondheid en onderwijs, maar veegt zijn voeten aan de Conventies van Genève. Evenals deze die de verplaatsing van gevangenen van bezet gebied naar Israël verbieden.

Voor Palestijnen is Guantanamo Bay net om de hoek. Je moet maar kritiek hebben op de bezetting, met stenen gooien of ervan verdacht worden, een opmerking maken aan een checkpoint of gewoon niets doen om zonder aanklacht opgepakt te worden en zonder proces lange tijd te verdwijnen naar Israëlische kerkers. Of je moet als kind maar geiten hoeden of bouwmateriaal sprokkelen nabij de illegale bufferzone van de Gazastrook. Dan wordt je beschoten, zoals 23 Palestijnse kinderen getuigden aan Defence For Children international.

Mario Bergen, Leuven

Linken:

- Hamas MP rearrested by Israel

- '1,100 Palestinian kids arrested in 2010'

- Defence for Children International

- Shooting of children working near the border

Geen opmerkingen: