zondag, mei 11, 2008

Ethiopische joden bengelen onderaan in Israël

[Reactie op "Een zwarte jood kan dat wel?", in De Standaard van 9 mei 2008]

Uit een gesprek met een Ethiopische taxichauffeur in het artikel: 'Maar de jongeren doen het goed'. 'Deze gemeenschap staat mentaal enorm sterk. Ze zijn zionistisch: ze gaan naar het leger om te vechten in de frontlijn, ....'
Inderdaad. Soldaat Yesmao Yela'o, geboren in Ethiopië is gedood op 6 augustus 2006 bij een treffen met Hezbollah strijders. Een kind in Ethiopië is joods als zijn vader joods is. Normaal is dit als de moeder joods is. Yesmao's vader was een jood.

Yesmao leefde als jood in Ethiopië, immigreerde als jood naar Israël, en doorliep goed zijn 'religieuze heropvoeding tot jood', zoals vermeld in het artikel. Maar bij zijn uiteindelijk bepalende proef voor het Rabbijnse Hof, kon hij geen bevestiging voorleggen, zoals zoveel alleenstaande jongeren zonder familie, van een Synagoge waar hij normaal zou bidden.

Hij ging bij het leger met het gekende gevolg. Kwam de vraag: wat met de begrafenis? Voor het leger was hij niet-joods, maar na tussenkomst van opperrabijn Shlomo Amar werd toch beslist dat hij volledig 'religieus heropgevoed' was en hij werd regulier begraven. Een makker uit zijn peloton zei bitter: "Na zijn dood werd hij bevorderd tot jood" (Haaretz.com, 7 mei 2008). Ook letterlijk bengelen de Ethiopiërs onderaan. Zij wonen onderaan in de nederzettingen op de heuvels .

Johan Van Hulle, Zomergem

Geen opmerkingen: