donderdag, mei 29, 2008

40.000 Palestijnse kippen gedood door Israëlische bulldozers

[Lezersbrief aan Knack en op forum Lezersbrieven via webstek www.knack.be]:

Achttien jaar dag en nacht labeur door drie Palestijnse broers werd op tweehonderd minuten vernield door twee Israëlische bulldozers. Een kippenboerderij werd met de grond gelijk gemaakt in de Gazastrook. 40.000 Palestijnse kippen vonden de dood, 9.000 andere liepen een blijvend trauma op met nefaste invloed op de eierproduktie.

Israël vernield systematisch alle landbouwgronden- en bedrijven op één kilometer van de grens. De smalle Gazastrook (40 op 10 km) is hiermede nog smaller geworden nu de laatste 1.000 meters aan de oostgrens een niemandsland zijn geworden, waar geen enkele Palestijn nog durft komen. Dagelijkse invasies en beschietingen doden daar elke Palestijn die daar zijn land wil bewerken.

40.000 donums landbouwgrond werden in de Gazastrook vernield sinds september 2000 volgens het Palestijnse Rode Kruis. Rond Rafah en Khan Yunis werden alleen in 2008 al 3.000 donums landbouwgrond vernield samen met serres en boerderijen.

Ook de cementfabriek van Mohammed Hamdan Abu Daggah nabij de doorgang Sofa werd vernield. 40 arbeiders zitten nu zonder job.

De moedwillige vernieling van burger eigendommen is een schending van de Vierde Conventie van Genève (Art. 33 en 53), maar daar trekt Israël zich niets van aan.

In het dorp Johr El-Deik in de Gazastrook werden vorige week nog twee Palestijnse landbouwers gedood, bij een grootschalige Israëlische inval in het dorp. Verschillende dorpsbewoners raakten gewond, enkele zeer ernstig, toen op hen en alles wat bewoog werd geschoten door Israëli's. Een 13-jarig meisje werd gedood in Beit Lahia en ook hier werd op grote schaal landbouwgrond en wegen vernield. Het vluchtelingenkamp van Maghazi kwam onder vuur te liggen. Twee kankerpatiënten in de Gazastrook stierven omdat de grens dicht bleef voor verzorging elders.

Mario Bergen, Leuven


* Linken:

http://www.reliefweb.int/rw/rwb.nsf/db900SID/SHIG-7F2J6C?OpenDocument

http://palestinefreevoice.blogspot.com/2008/05/gaza-strip-report-972israelis-in-tanks.html

Geen opmerkingen: