vrijdag, mei 09, 2008

Gaza grote openluchtgevangenis, zegt Annemie Struyf

[Reactie op het programma 'Ladies First', maandag 5 mei, door Annemie Struyf]

Ik heb met veel belangstelling en met meer dan goedkeuring, naar je laatste 'Ladies First' gekeken: 'Evelyn en haar Palestijnse vrienden'. Ik meen dat je een goede keuze gemaakt hebt om deze vrouw in haar leef/werkmilieu te kiezen.
Ik stel vast dat jij, en de VRT,
- Gaza een 'grote openluchtgevangenis' hebt genoemd, wat het al lang is, maar nog niet met zoveel woorden is gezegd.
- Dat je zelf de dagelijkse vernedering van de Palestijnen aan de checkpoints meegemaakt en getoond hebt. Mensen van bij ons hebben dat nog nooit op dergelijke indringende wijze gezien.
- De andere dan 'veiligheidsaspecten' van de muur
- De puinhoop Gaza waar het alleen nog veel erger is geworden.
- Het beeld van de vrouw met haar twee sleutels van haar vroegere woning waar ze met geweld uit verdreven is.(Er zijn ginder nog ontelbaar veel 'oude mensen met oude sleutels', en waar sommige van hun kleinzoons Qassams afvuren naar Sderot, omdat het huis van hun grootouders soms nog staat. Sderot, het vroegere Palestijnse Najd, waarvan nu 5.000 vluchtelingen in Gaza wonen).
- Het beeld van gescheiden families die in jaren elkaar niet gezien hebben, en waarbij je het originele idee had om dat met een videocamera te doen.
- Ik vergeet nog heel wat, maar twee dingen niet: een geëmotioneerde Annemie Struyf. Ze stond erbij en ze keek ernaar. En ze zei dat het nog veel erger was dan ze dacht.

Johan Van Hulle, Zomergem.

Geen opmerkingen: