donderdag, september 04, 2008

Europees parlement vraagt vrijlating Palestijnse parlementsleden

[Boodschap gestuurd naar Frieda Brepoels]

Geachte Mevrouw Brepoels

Het is natuurlijk positief dat het Europees parlement Israël oproept om zijn beleid ten aanzien van de Palestijnse gevangen drastisch bij te sturen en zijn het bezorgdheid uit over mensenrechtenschendingen. Dat U daar uitdrukkelijk uw naam onder plaatst kan men alleen maar waarderen. Het is ook niet de eerste keer dat vanuit de N-VA er stemmen opgaan.

Mijn vraag is echter, blijft het zoals gewoonlijk bij woorden en zal Iraël niet reageren, omdat er verder geen druk gezet wordt vanwege de EU. De EU kan dat o.a. door gewoon de voorkeursbehandeling, waarbij uitdrukkelijk eerbiediging van mensenrechten vermeld wordt, bij handelsverdragen met de EU te herzien en consequent toe te passen. Iraël is op dat punt zeer gevoelig omdat Europa zijn grootste handelspartner is. Kan de EU iets doen, die als het er op aan komt zich splitst in zijn deelstaten, als er ook andere belangen spelen en nog belangrijker zijn

Steekt men zich ook niet te gemakkelijk weg achter 'diplomatieke stappen' waar er uiteindelijk praktisch niets gebeurd? Wat niet wegneemt dat iemand het voortouw neemt, 'opgeven' niet in haar (zijn) woordenboek staat en voorbeelden kunnen trekken.

Johan Van Hulle, Zomergem

Geen opmerkingen: