zaterdag, april 18, 2009

Israëlisch woordenboek

[Lezersbrief aan Humo]

Een Palestijn heet een onderontwikkelde Arabische barbaar. De Apartheidsmuur is een veiligheidshekken (Merkel spreekt altijd over een Sicherheitszaun um die Bürger gegen Terror zu schützen). De checkpoints (Palestijns-Hebreeuws: machsom) zijn controleposten voor de veiligheid. Bezet land is betwist gebied. Een vrijheidsstrijder of activist is een terrorist. Een vluchteling is een Arabier die zijn land verliet en nooit meer terug kan. Het vluchtelingenprobleem is een onbestaand probleem. De etnische zuiveringsoorlog is een onafhankelijksoorlog. Bombardementen en aanvallen op Palestijnse burgers heet verdediging van de inwoners van Israël. Regenbuisprojectielen zijn terroristische raketten. Smokkeltunnels voor voedsel, generatoren en wapens zijn wapensmokkeltunnels van terroristen. Land waar Palestijnen werden verdreven heet verlaten land. Tekorten voor de inwoners van de Gazastrook heet loodsen tot de nokken gevuld met voedsel en medicijnen. Afgegrendelde grenzen van de Gazastrook heet tientallen vrachtwagens noodhulp per dag. Een etnocratie heet een democratische staat Israël. Een apartheidsstaat Israël heet gelijke rechten voor alle inwoners. Een afgesloten Gazastrook heet constant open grenzen. Het democratisch verkozen Hamas heet de terreurbeweging Hamas.

Vernielde Palestijnse fruit- en olijfbomen heet de woestijn doen bloeien. Oeverloos praten zonder resultaat op het terrein zijn vredesonderhandelingen. Het duivels akkoord tussen neo-conservatieven en zionisten heet de Annapolis-vredesovereenkomst. Palestijnse activisten zijn Arabieren met bloed aan hun handen. De Israëlische oorlogsregering heet het Israëlisch veiligheidskabinet. Illegale uitbreiding van kolonies heeft de natuurlijke groei van de Israëlische bevolking. Sporadische verzetsdaden heet dagelijkse terreurdaden. Kritiek op Israël heet anti-semitisme. Uitmoorden van burgers heet recht op zelfverdediging. Krijgsgevangen bezettingssoldaten heet ontvoerde soldaten. Een politieke daad heet een terreurdaad. Meer Palestijnse gevangenen oppakken dan men er vrijlaat heet gevangenenruil. Een bezettingsoorlog heet een conflict (als waren er twee gelijkwaardige partijen en geen bezetter versus bezette volk). Woonwijken heet infrastructuur van terroristen. Fabrieken zijn wapenopslagplaatsen van Hamas. Buitengerechtelijke executies is het uitschakelen van terroristen. Het zionistisch ideeëngoed willen vervangen door een staat die alle inwoners gelijk behandelt heet “Israël van de kaart vegen”.

Kernenergie benutten voor dagelijks gebruik heet kernwapens maken. Een Palestijnse president die zonder goedkeuring van het parlement of het volk aan de macht blijft na oploop van zijn termijn heet “de enige vertegenwoordiger van het Palestijnse volk”. In landen die het westen niet aanstaan heet men dit een dictator. Hamas heet men extremistisch, Fatah en Abu Mazen gematigd. Haider heet men extreem-rechts, oorlogsterroristen uit Israël krijgen andere namen (vredesduif, links, centrum-rechts of rechts) maar nooit “de extreem-rechtse regering Netanyahu-Lieberman”. Israël etnisch zuiveren heet “illegale huizen afbreken” (die dan altijd van Palestijnen zijn) en “de werk of verblijfsvergunning intrekken” (die dan ook altijd van niet-joden zijn). Een Palestijnse actie van verzet is een terreurdaad, een Israëlische actie van de staat is wettige zelfverdediging of recht op vergelding (“wraak”).

Raakt een Arabische leider in conflict met een westerse regering, dan is hij ‘anti-westers’. Westerse regeringen zijn nooit ‘anti-Arabisch’. Wordt een katholiek verkozen zegt men nooit dat “het christendom oprukt”, kom een Arabische moslim aan de macht via verkiezingen heet dit “de oprukkende islam”. Hamas is ‘anti-Israëlisch’, joodse kolonisten niet ‘anti-Palestijns’. Palestijnen die geweld gebruiken tegen Israëlische burgers zijn ‘terroristen’, Israëliers die geweld gebruiken tegen Palestijnse burgers ‘haviken’ of ‘hardliners’. Israëlische politici die een geweldloze oplossing zoeken zijn ‘duiven’, hun Palestijnse tegenvoeters ‘gematigd’ - implicerend dat alle Palestijnen fanatiekelingen zijn. (Joris Luyendijk over de berichtgeving in het Midden-Oosten).

Mario Bergen, Leuven

1 opmerking:

Anoniem zei

Ik ben geen pro-Palestina-activist, maar ik denk dat Israël geen andere keuze rest dan Palestina (= West Bank + Gaza) gewoon in te lijven. Want de West Bank is momenteel nog een driekwart van wat zij in 1967 was. Zonder water bovendien, omdat de kolonisten alle waterbronnen in handen hebben.
Ik heb vroeger ook in bewondering gestaan voor de "kibboetsim", vooral voor wat zij in de Negev-woestijn hebben gerealiseerd. Maar de kolonisten van nu zijn geen kibboetsim meer. Zij zijn racisten die het bestaan van de Arabische bevolking ontkennen.
Israël is nu aan zet. Ofwel erkennen zij de tweestatenoplossing, Wat betekent dat zij de "kolonies" moeten ontmantelen, wat voor het huidig bewind dodelijk is, ofwel moeten zij de Palestijnse gebieden gewoon annexeren, maar dan moeten zij ook de Arabieren van de West Bank en Gaza in Israël erkennen als mensen. Zij hebben dan wel het voordeel dat hun poetsvrouwen en bouwvakkers steeds paraat zullen zijn, omdat de Muur niet gesloten kan worden omdat een of andere kolonel daar zin in heeft.
De Israëliërs hebben voor een racistische regering gekozen. Die wil de West Bank inpalmen via kolonies. Die weigert aan Arabieren het statuut van mens toe te kennen.
Wordt het niet stilaan tijd om zich bewust te worden van het feit dat Palestina geen leeg gewest was toen de sionisten er hun aanslagen tegen de Engelsen pleegden? Wordt het niet stilaan tijd dat de Israëlis tot het besef komen dat de plaats waar zij nu wonen behoorde tot iemand anders, die zij verjaagd hebben?
Joden en Arabieren, het zijn beiden semieten. Maar dat blijken ook de Amerikaanse bijbelgeleerden die de anti-Obamalobby steunen te vergeten.