vrijdag, januari 27, 2006

Eenzijdige berichtgeving Hamas Standaard 27 jan

Geachte,

Het valt mij heel erg op dat zowat alle commentaren van uw redactie over de verkiezingsoverwinning van Hamas een heel eenzijdige visie vertolken. Deze komt ongeveer hierop neer: deze overwinning is misschien wel te begrijpen door de corruptie en incompetentie van Fatah, maar Hamas zal nu het geweld moeten afzweren en Israël erkennen om als gesprekspartner voor “de internationale gemeenschap” aanvaardbaar te zijn en om “het vredesproces” te kunnen voortzetten. U laat ook stemmen horen, die dreigen met sancties tegen de Palestijnen als ze zich niet schikken

In Uw commentaar verwijst U helemaal niet naar het feit dat de Palestijnse Gebieden nog steeds bezet en gekoloniseerd of zelfs onrechtmatig geannexeerd zijn (Westoever en Oost-Jeruzalem) of omsingeld en afgesloten (Gaza) en in alle geval ecomomisch gewurgd worden door Israël. U laat na eraan te herinneren dat het Israël in de eerste plaats de plicht heeft de bezetting en kolonisatie te beëindigen en de Muur af te breken. Er wordt nergens verwezen naar het toepassen van bindende VN resoluties en uitspraken van het Internationaal Gerechtshof als echte voorwaarden om zelfs maar over een toekomstige vrede te kunnen spreken.

Zolang er bezetting en kolonisatie is, zolang de Palestijnse vluchtelingen niet het recht hebben naar huis te keren, zolang de Apartheidsmuur rechtstaat, zolang zal er verzet zijn. En de Palestijnen zullen alle mogelijke middelen gebruiken om hun vrijheid en onafhankelijk eindelijk te bekomen, net zoals onze vaders en grootvaders in de tweede wereldoorlog. Wie zijn wij om hen de les te spellen?

Hoe komt het toch dat Westerse media telkens weer zo eenzijdig en kortzichtig zijn ?

Met vriendelijke groeten,

Guido Vanham
Plashoevestraat 7
2500 LIER

Geen opmerkingen: