zaterdag, januari 07, 2006

Jeruzalem is NIET de hoofdstad van Israël

(Reactie naar aanleiding van een item op het VRT-Nieuws)

Geachte,

Telkens Rudi Vranckx dezer dagen op het scherm verschijnt met een rechtsteekse commentaar over de toestand van Sharon, staat onderaan links in beeld: Jeruzalem, Israël. Zoals U zou moeten weten is dit een feitelijke fout.

Zolang er geen definitieve door de Verenidge Naties goedgekeurde vredesregeling is voor het Israëlisch-Palestijns conflict, geldt VN resolutie 181 van 1947, waarbij Jeruzalem een internationaal statuut van "corpus separatum" kreeg. In feite heeft Israël natuurlijk reeds in 1948 West-Jeruzalem geannexeerd en in 1967 veroverde het ook Oost-Jeruzalem. Heel deze politiek werd door de Veiligheidsraad van de VN echter reeds in 1968 naar de prullenmand gestuurd via resolutie 252. Toen Israël dan in 1980 nog eens een stuk van de Bezette Westelijke Jordaanoever bij Jeruzalem voegde en heel dit gebied als "eeuwige en ondeelbare hoofdstad" van Israël uitriep, werd dit opnieuw uitdrukkelijk door de VN Veiligheidsraad veroordeeld in resolutie 278.

België en alle andere 24 leden van de Europese Unie erkennen Jeruzalem nog steeds niet als hoofdstad van Israël, maar wel Tel-Aviv. Vandaar ook dat de ambassadeurs van ALLE landen in Israël in Tel-Aviv zijn. Bij mijn weten zelfs de VS, hoewel ze reeds een ambassade hebben gebouwd in West-Jeruzalem en het Amerikaanse congres Jeruzalem als Israëlische hoofdstad heeft erkend. Op dit punt blijft heel de EU echter consequent en blijft bij het statuut van "corpus separatum". In Jeruzalem zijn wel consulaten gevestigd, die in feite de liaison met de Palestijnse Autorioteit maken. Dat alles zou U toch bekend moeten zijn?

Het kan dan toch niet dat de VRT tegen deze internationale consensus ingaat en elke avond feitelijke onjuistheden verspreid, die zelfs kunnen geïnterpreteerd worden als de impliciete goedkeuring van een inbreuk op het internationaal recht.

Gelieve U dan ook te beperken tot de aanduiding "Jeruzalem".

Steeds bereid U verder in te lichten, als U nog vragen of bemerkingen heeft.

Met vriendelijke groeten,
Guido Vanham

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Volgens mij zijn jullie nogal eenzijdig

Koen Stuyck (Moderator) zei

Het is uw goed recht om dat te vinden. Maar kan 'anonymous' ook eens concreet laten weten wat ie precies eenzijdig vindt? Dan kunnen we tenminste in discussie treden. Aan de status van Jeruzalem -waarover het in bovenstaande post gaat- is om te beginnen niets eenzijdig: dat is gewoon internationaal recht. Je kan dan evengoed zeggen dat de hele verzamelde wereldgemeenschap eenzijdig is.
Overigens is het logisch dat we eenzijdig zijn: uit de dagelijkse feiten blijkt dat Israël volstrekt eenzijdig een heel volk probeert weg te jagen van zijn land, en nauwelijks iemand er iets van zegt. Wel, wij stellen eenzijdig de media hiervoor mee verantwoordelijk.