donderdag, oktober 26, 2006

Kolonisten stelen nog altijd Palestijnse gronden

[Reactie op "kolonisten stelen nog altijd Palestijnse gronden" in De Morgen van 25 oktober 2006]

In dit artikel schrijft U dat Israël zich ten opzichte van de VS tot bepaalde zaken verplicht heeft. De roadmap. U vermeldt terecht dat, ondanks deze verplichting, er nog steeds illegale nederzettingen worden gebouwd op private Palestijnse gronden. Ook dat veiligheid een belangrijke drogreden is. Maar...

Allereerst zijn alle nederzettigen illegaal. Internationaal recht. VN Resolutie 242. Het betreft hier wat men noemt 'voorposten.' Op HARRETZ.com is te lezen dat volgens een onderzoek van de "anti-settlement watchdog Peace Now" dit gaat om 43%. 7,6% op gronden waar de erkenning nog niet is afgerond, en slechts 49% op staatseigendom. Afgezien van de oorspronkelijke Israëlische definitie van wat men 'staatseigendom' noemt, is er de wet dat indien een stuk land gedurende 1 jaar niet wordt bewerkt dit automatisch staatseigendom wordt: in 1948 zijn door de 750.000 vluchtelingen, 12.000 km2 achtergelaten. Zij mogen niet terugkeren. Staatseigendom. Vandaag worden gronden nog steeds 'staatseigendom' door allerlei spitsvondigheden.

Naast en bij de door U aangehaalde 'veiligheidsdrogredenen:'
- Het leger verklaart ergens stukken land 'militair gebied,' het mag niet bewerkt worden en is na 1 jaar staatseigendom.
- Door het systeem van afgesloten dorpen, steden en willekeurige checkpointmaatregelen, bijvoorbeeld door sluiting gedurende de oogst, gaat alles verloren en kunnen de landbouwers hun gronden niet langer bewerken. - Door speciaal nieuwe wegen aan te leggen 'alleen vir Iraëli ' worden gronden onbereikbaar.
- Door 'DE MUUR' worden mensen letterlijk reeds van hun achtertuin afgesloten en zijn dus in één klap alles kwijt.
- Bij de Bedoeïnen in de Negev worden hun velden door vliegtuigen met herbiciden (o.a. Round Up) besproeid, om ze van hun gronden te verjagen.
- 'Niet erkende' dorpen worden vernietigd en de mensen de facto verjaagd. Enz...

Deze praktijken halen de media bijna nooit. Nochtans gaat het om 49% staatseigendom en de wachtende 7,6%. Het uiteindelijke percentage ligt dus veel hoger. Mag er opgemerkt worden dat deze 'voorposten' meestal opgericht worden door extremistische Joden, zij onrechtstreeks bij het militair apparaat behoren en militair bewapend zijn. Zij pesten de omgeving en schieten naar wie ze willen. Kogelgaten in Hebron liegen er niet om. Niemand in de pers zal hier spreken over 'bolwerken.' Bij Hezbollah wel.

Israël heeft ook de verplichting om de levensvoorwaarden van de Palestijnen te verbeteren. Gebeurt niet. Gaza is een voorbeeld van het tegendeel.Verder, om na het aan de macht komen van HAMAS, deze onder druk te zetten en voor de gevangenneming van Gilat Shalit, meldde Dov Weisglass, een adviseur van Olmert, in de pers: "de idee is om de Palestijnen op dieet te zetten, maar niet om hen uit te hongeren."

Toezicht houden op de soldaten aan de controleposten. Daar is geen enkele melding over. Recente filmdocumentaires van Israëli's brachten deze schokkende praktijken in beeld. Ze zijn op DVD verkrijgbaar en ter beschikking. De controleposten zelf gaan nog steeds willekeurig dicht of open.

Johan Van Hulle

Geen opmerkingen: