woensdag, november 01, 2006

Israël bij de NATO?

[Lezersbrief aan De Morgen]

Ik zou mijn ogen niet geloven als het niet zwart op wit op de website van de NATO stond: Uit het persbericht van 16 oktober: "Today NATO and Israel finalised the Individual Cooperation Programme (ICP) under the enhanced Mediterranean Dialogue." Wat is dat ICP ? Dat mogen we niet weten, het zijn "bilaterale akkoorden"... Dat houdt toch geen zinnig mens voor mogelijk! Een maand nadat het Israëlisch leger zijn buurland plat gebombardeerd heeft en een humanitaire ramp gecreëerd heeft, gaan we de verantwoordelijken belonen met lidmaatschap van onze club. De berichten over het gebruik van clusterbommen ("shockerend", "totaal immoreel," zeggen de hoogste VN functionarissen) van fosforbommen en van radioactief uranium sijpelen binnen, worden eerst ontkend en daarna verbloemd en goedgepraat. Diezelfde troepen bedreigen de Duitse schepen van de internationale vredesmacht in Libanon en schenden dagelijks het luchtruim. En ondertussen gaat de NATO met dit soort mensen zoete broodjes bakken! Wie zijn die heren van de NATO eigenlijk, dat zij wat akkoorden gaan sluiten met oorlogsstokers, zonder dat ons parlement -en ik vermoed ook onze regering- hiermee akkoord gaat ? Deze heren leven wel op onze kosten, jawel, de NATO bijdrage betalen U en ik! Vinden onze ministers van Defensie en Buitenlandse zaken dan ook dat wij de Israëlische agressieve politiek nodig moeten belonen?

Onze ministers weten toch ook dat de regering van Israël tientallen VN resoluties weigert toe te passen en zich tegenover de UNO negatief tot vijandig opstelt. Dat in de Libanon oorlog UNO waarnemingsposten moedwillig werden gebombardeerd, dat weten zij toch ook? Onze ministers weten toch ook dat de Israëlische regering geen inspecteurs van het internationaal atoomagentschap IAEA toelaat op zijn grondgebied, en het verdrag over de proliferatie van kernwapens niet wil ondertekenen? Onze ministers weten toch ook dat Israël nu al maandenlang de Gaza strook hermetisch afsluit, de bevolking uithongert en dan nog regelmatig bestookt met artillerie en raketten? Onze ministers weten toch zeker dat Israël de uitspraak van het internationaal gerechtshof in Den Haag betreffende de "apartheidsmuur" negeert en in hoog tempo doorgaat met de bouw, en dat ze daarbij Jeruzalem annexeert, wat een flagrante schending is van de resoluties 242 en 252 van de Veiligheidsraad, en zelfs van de oorspronkelijke resoluties van de Algemene Vergadering van 1947, 1948 en 1949.

Ik kan mij niet voorstellen dat de Belgische regering ermee kan instemmen dat een dergelijk Israël lid wordt van de NATO. Maar er is meer. Israël wil niet alleen lid worden, Israël wil zelf de leiding nemen: Op 16 oktober werd ook een akkoord getekend met Israël over samenwerking in het kader van Active Endeavour: "NATO and Israël have also finalised the modalities of Israel's contribution to the NATO maritime Operation Active Endeavour." Active Endeavour werd vroeger beschreven als een actie in de straat van Gibraltar tegen illegale bootvluchtelingen. Maar vandaag zijn het plots operaties in het oosten van de Middellandse Zee tegen "terroristische activiteiten."

Zeer eigenaardig toch, zulke koerswijziging. Nu ja, strijden tegen het terrorisme, daar doen we graag aan mee. Want "terrorisme" is volgens de Verenigde naties (december 2004): “any action...intended to cause death or serious bodily harm to civilians or non-combatants, when the purpose of such act, by its nature of context, is to intimidate a population, or to compel a government or an international organization to do or to abstain from doing any act.” Dat is dus meer dan duidelijk: Israël maakt zich zonder meer schuldig aan terrorisme, en het zou zeer goed zijn als de NATO hier paal en perk aan zou stellen. Maar uiteraard heeft Israël het weer anders begrepen. Wat Israël hieronder verstaat horen we van hun minister van buitenlandse zaken Ms. Tzipi Livni op de conferentie van 23 oktober te Herzlya, daar gingen de verantwoordelijken eens goed eten op de goede afloop van deze sluipende besluitvorming. http://www.nato.int/docu/speech/2006/s061023b.htm. Blijkbaar moet de Nato mee gaan vechten tegen de Hezbollah en Iran: "The Hezbollah, El-Kaida and the Hamas – organizations which uphold extreme ideological views - and States founded on radical ideologies - like Iran - pose a threat not only to Israel – but to a wide range of countries including Islamic and Arab states."
Zo, samen op naar de derde wereldoorlog. En Israël wijst de weg!

Jan Van Geel

Geen opmerkingen: