vrijdag, november 10, 2006

Israël wil nieuwe oorlog in het Midden-Oosten

[Lezersbrief aan 'De Standaard']

Als straks een nieuwe Leon Klinghoffer over bakboord wordt gegooid, zal de internationale pers de Palestijnen unaniem bestempelen als barbaren. En als er een nieuwe Boeing 747 'Mississippi' of een nieuwe Achille Lauro wordt gekaapt, zal men het hebben over "terroristen." Vallen er bij een zelfdodingsactie nieuwe doden in Israël dan zijn Palestijnen opnieuw "krankzinnige moordenaars." Maar waar is de pers om duiding en achtergrond te schetsen bij dit conflict? Israël bezet al veertig jaar het historische Palestina en heeft al decennia een lak aan mensenrechten en VN-resoluties. Volgens het Palestinian National Information Center waren er sinds de ontmoeting in Sharm Al Sheikh op 8 februari 2005 precies 48.467 Israëlische daden van agressie. In hun telling tot eind juli 2006 is er sprake van 5.034 schietincidenten, resulterend in 525 martelaren en 2.803 gewonden. Er werden 7.546 keer wegversperringen opgezet. 7.782 mensen werden aangehouden. Er waren 317 operaties om landbouwgrond te vernielen en 751 aanvallen door nederzetters. Dit zijn daden van staatsterrorisme waar onze media het zelden over heeft.

In de bezette Palestijnse gebieden gaat er geen dag voorbij zonder geweld. Er zijn altijd wel ergens tanks en scherpschutters in de straat en het is er voortdurend oorlog. Het stadje Beit Hanoun in de buurt van Gazastad werd zes dagen lang omsingeld door Israëlische bezettingstroepen op zoek naar "terroristen" van de zogeheten Qassambrigades. Op die zes dagen vielen er 56 doden. Tientallen Palestijnen houden er blijvend medisch letsel aan over. 30.000 inwoners zaten in hun huizen opgesloten. Ze hadden geen water, geen melk, geen brood, de stroom werd afgesloten en niemand, ook het Rode Kruis niet, mocht er in. Dergelijke afgrendeling van Palestijnse steden is echter schering en inslag in de 40 jaar van bezetting door Israël.In de zomer van 2005 werden 21 joodse nederzettingen ontruimd, maar het zee- en luchtruim bleef permanent afgesloten. De landgrenzen om een bloeiende handel met buurland Egypte tot stand te brengen bleven bijna constant gesloten. Fruit en groenten waren rot voor ze konden worden verkocht over de grens. Gaza was en is nog steeds een grote gevangenis met een bevolking, waarvan de helft jonger is dan 18 jaar en 65 procent van de volwassen mannen geen werk heeft. In één kwartaal worden 3.000 raketten afgeschoten op Gaza, terwijl men het wel constant heeft over 300 regenpijpen die door Palestijnen gebruikt werden om wat vuurpijltjes af te schieten het voorbije jaar.

Met het stelselmatig bombarderen van de bezette Palestijnse gebieden zorg je voor woede en radicaal verzet tegen de aanhoudende bezetting. De eerste week van november zijn volgens het VN-kinderfonds naar schatting 70 Palestijnen om het leven gekomen, onder wie 14 kinderen. Volgens Unicef zijn dit jaar al 113 Palestijnse kinderen gedood. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van het aantal gedode kinderen in 2005. Het is duidelijk dat Israël aanstuurt op een nieuwe oorlog in het Midden-Oosten.

Israël blijft het luchtruim van buurland Libanon dagelijks schenden. De Franse minister van Defensie, Michèle Alliot-Marie zei op 8 november 2006 dat Franse militairen op 31 oktober jl. nog maar twee seconden waren verwijderd van het moment waarop het vuur zou worden geopend op Israëlische oorlogsvliegtuigen, die dreigend overvlogen. Een nieuwe oorlog in het Midden-Oosten werd nipt vermeden. Terwijl gaat in tientallen joodse nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever de illegale bouwactiviteit door kolonisten ongebreideld voort. Dat blijkt uit een geheim onderzoek van het Israëlische leger. Israël had aan de V.S. beloofd om de bouw in de joodse nederzettingen te beperken tot het voldoen aan de noden van "natuurlijke groei." Het rapport toont aan dat Israël dat engagement niet nagekomen is. Het onderzoek werd niet publiek gemaakt om een confrontatie met de V.S. te vermijden. Het is eens te meer duidelijk wie de grote agressor is in het Midden-Oosten.

Mario Bergen, Leuven

Geen opmerkingen: