vrijdag, november 10, 2006

De onwaarschijnlijke arrogantie van Olmert

[Lezersbrief aan De Morgen]

De arrogantie van de Israelische premier Olmert tart alle verbeelding. "In tegenstelling tot de Palestijnen viseren wij nooit specifiek burgers," zegt hij in reactie op de recentste moordpartij van het Israelische leger. (DM 10/11) Hoe ver kan je gaan in het verdraaien van de waarheid? Sinds begin juni zijn er meer dan 300 Palestijnen vermoord door het Israelische leger. Daarbij werd zwaar oorlogsmateriaal ingezet en werd doelbewust getracht zoveel mogelijk burgers te doden. Dat staat te lezen in tientallen goed gedocumenteerde rapporten van de VN en van gerenommeerde mensenrechtenorganisaties. Voorts werd doelbewust civiele infrastructuur vernietigd zonder militair nut: elektriciteitscentrales, scholen enz. Om nog niet te spreken van het platwalsen van woningen (soms met de bewoners er nog in), het afsluiten van alle grensposten voor voedsel en medicijnen en de voortdurende pesterijen door het leger. Neen, Israel viseert geen burgers... ze zijn wel bezig met het wurgen van een heel volk.

Om terug te komen op die arrogantie: die heeft een reden. Het is de onwaarschijnlijke staat van onschendbaarheid die Israel geniet op het internationale forum. Elke opeenvolgende dodelijke actie is als een voetzoeker in de woestijn - het veroorzaakt hoogstens een wolkje in het zand. Het enige gevolg zijn loze woorden verpakt als zwak protest. Of nog maar eens een vernietigende VN-resolutie, de zoveelste in de rij, die Israel routineus naast zich neerlegt en de rest van de wereld het gevoel geeft dat ze toch iets gedaan hebben.

Natuurlijk, laat Israel maar gewoon verder doen, dan beginnen de zelfmoordaanslagen terug, en dan zullen we ook nog eens Israelische doden zien vallen. Die aanslagen zullen dan ook weer met groot vertoon veroordeeld worden. Om echter nog sancties te verzinnen die Palestina nu nog niet treffen moeten ze in Washington en Brussel heel creatief zijn.

Als er überhaupt nog rechtvaardigheid zou bestaan dan zou de VS de Israelische ambassadeur op het matje roepen. Dan zou Europa onmiddellijk het associatieakkoord schrappen dat gunstige handelsvoorwaarden geeft aan Israel. Dan zouden bestaande plannen om Israel op te nemen in de Navo bevroren worden. Zolang er geen betekenisvolle concrete actie komt van Europa en de VS zal Israel de haatmachine blijven die het nu is.

Koen Stuyck,
Borgerhout

Geen opmerkingen: