zaterdag, november 25, 2006

De Standaard leest persberichten AI niet goed

[REeactie aan DS over de persmededeling van Amnesty International]

In uw krant van 21 nov geeft U wel een zeer eigenaardige samenvatting van de persmededeling van Amnesty International. U titelt: "Israël en de Hezbollah schonden humanitair recht." Maar dat is helemaal niet de teneur van de persmededeling! Als het al in twee woorden moet samengevat worden moet het iets zijn als "Amnesty International roept de UN op om de oorlogsmisdaden in Libanon te onderzoeken" met subtitel "en dat de schuldigen de slachtoffers vergoeden."

Uw titel "Israël en de Hezbollah schonden humanitair recht" suggereert dat beide partijen in de fout zijn gegaan. Dit staat helemaal niet in de persmededeling, wel integendeel, er staat dat Israël duidelijk bewust burgerslachtoffers heeft gemaakt, en dat Israëls beweringen over Hezbollah niet bewezen zijn. Een andere titel kon dus even goed zijn"Amnesty International acht oorlogsmisdaden van Israël bewezen." Er staat namelijk letterlijk in de persmededeling: "Dat Israël geen maatregelen heeft genomen om geen burgerslachtoffers te maken. Dat Israël gewone burgers effectief als militair doelwit heeft bestookt. Dat het niet duidelijk is of Hezbollah gewone burgers als menselijk schild heeft gebruikt, wat Israël beweerde. Dat er geen bewijs is gevonden dat Hezbollah burgers heeft belet om te vluchten, wat Israël beweerde."

De vaststellingen uit het rapport luiden als volgt: "Israël heeft ambulances aangevallen, en belette humanitaire organisaties om hulp te bieden, zelfs nádat Israëlische autoriteiten daarvoor toelating hadden gegeven. De aanvallen op de Libanese infrastuctuur en de lucht- en zeeblokkade zijn een vorm van collectieve straf. Het Israëlisch leger bombardeerde konvooien van burgers in Zuid-Libanon die vluchtten omdat Israël had bevolen om de streek te verlaten. Burgers, en vooral kinderen, worden nog steeds gedood en gewond door Israël's wijdverbreid gebruik van clusterbommen. Israëlische autoriteiten betuigen wel hun spijt voor de burgerslachtoffers, maar geven geen uitleg over specifieke aanvallen (op burgerdoelen) of over voorzorgsmaatregelen (om geen burgers te doden). En als er burgerslachtoffers vielen als gevolg van vergissingen is er geen enkele aanwijzing dat er iemand verantwoordelijk wordt gesteld voor deze 'vergissingen.' Er is geen weet dat Hezbollah leiders of Libanese autoriteiten onderzoek hebben gevoerd naar schendingen van het internationaal humanitair recht."

Wat u op het einde schrijft: "ook de Hezbollah beging oorlogsmisdaden met haar grootschalige bombardementen van steden en dorpen in Noord-Israël" is ook al fout. In een vorig rapport van Amnesty International werd Hezbollah beschuldigd van ongediscrimineerd gebruik van raketten bij hun aanvallen op Noord-Israël. AI verwijt Hezbollah dat de raketten even goed op burgers dan op militairen terecht kwamen, wat evident juist is met niet tele-geleide raketten. Door zoiets op het einde van het artikel te schrijven wekt U de indruk dat dit ook het besluit van AI zou zijn. Het besluit van AI is echter: "AI roept op tot een wapen embargo van beide partijen, en een onmiddelijk moratorium op clusterbommen." Dat is toch heel wat anders ? Met andere woorden: "Amnesty International roept op tot een wapenembargo tegen Israël," want tegen de Hezbollah bestaat al een wapenembargo. Ook dit had een betere titel van uw artikel kunnen zijn! Ik zou het appreciëren mocht DS zijn berichtgeving over deze oorlog wat zorgvuldiger en correcter verzorgen.

Filip De Coene, Antwerpen

Geen opmerkingen: