maandag, april 23, 2007

Israël duld geen pottenkijkers

[Lezersbrief aan Gazet van Antwerpen]

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken kondigde nieuwe beperkingen af voor buitenlanders die de Palestijnse gebieden willen bezoeken. Israël heeft de controle over alle toegangen tot de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. Dit laat Israël toe de bezoekers die van plan zijn Palestijnen te ontmoeten nauwkeurig te controleren. Palestijnse waarnemers geloven dat dit Israëlisch beleid tot doel heeft om het aantal buitenlanders die Palestina en de Palestijnen bezoeken drastisch te beperken. Vervelende getuigen van Israëlische schendingen van de mensenrechten worden zo vermeden.

23 Palestijnen werden gedood door Israëli's sinds de vorming van een Palestijnse eenheidsregering op 18 maart 2007. Dit bericht het Palestijns ministerie van Informatie. De 17-jarige Bushra Barghish kreeg een kogel door het hoofd. Ze stierf op 21 april 2007 in haar huis in Jenin bij de derde Israëlische inval op 24 uur tijd. Kareem Zahran, 14, stierf aan verwondingen opgelopen bij de Israëlische inval in Dier Abu Mish'al (nabij Ramallah) op 22 april 's ochtends. De hevig bloedende jongen werd door de Israëlische bezettingsmacht twee uur gevangen gezet en pas nadien overgedragen aan een Palestijnse ziekenwagen. Op weg naar het ziekenhuis in Ramallah werd de ambulance alsnog zestig minuten tegengehouden door de Israëlische autoriteiten.

De voorbije 24 uur vielen acht doden op de bezette Westelijke Jordaanoever. 55 niet-Palestijnse Arabieren - voornamelijk Jordaniërs en Egyptenaren zitten opgesloten in Israëlische gevangenissen onder een hard regime. Ook al is hun termijn van opsluiting voorbij, dan nog blijven ze "administratief opgesloten." Deze "vergeten gevangen" krijgen geen contact met familieleden en enkel door bezoek van Palestijnse families aan hun geliefden kunnen ze boodschappen overbrengen.

Palestijnse identiteitskaarten kunnen enkel door Israël worden uitgegeven. Israël weigert om een geschatte 120.000 verblijfsvergunningen voor familiehereniging van echtegenoten en kinderen van Palestijnen te verwerken. Zodoende moeten buitenlandse familieleden hun visum om de drie maanden vernieuwen. Zelfs de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Maxime Verhagen, weigert een visum te verschaffen aan de Palestijnse Eerste minister Ismail Haniyeh. Het Palestijns Platform voor Mensenrechten en Solidariteit nodigde de politicus uit voor de vijfde Palestijns-Europese conferentie op 5 mei in Rotterdam.

Mario Bergen, Leuven

Geen opmerkingen: