woensdag, april 25, 2007

Pijnlijke toegevingen of ergerlijke leugens?

[Lezersbrief aan Het Nieuwsblad]

De Corelio-krant Het Nieuwsblad/Het Volk pent de toespraak van Eerste minister Olmert van Israël over en schrijft over "zeer pijnlijke concessies" en "verstrekkende compromissen" waartoe Israël bereid zou zijn. Zou het niet beter geweest zijn om te melden dat diezelfde Olmert al maanden zwaar onder vuur ligt? Majoor Generaal Gadi Eizenkot, hoofd van het Noordelijk Commando, en een van de leidinggevenden tijdens de Libanon-oorlog maakte deze week duidelijk dat het nooit de intentie van de campagne was om de krijgsgevangen Israëlische soldaten te bevrijden. Het plan van het leger was een zesdaagse operatie om Hezbollah-doelen in Zuid-Libanon te bestoken. Olmert pleegde dus meineed toen hij vorige zomer in een toespraak tot de Knesset verklaarde dat de bevrijding van Eldad Regev and Ehud Goldwasser het doel van de operatie was.

Terwijl Libanon zich houdt aan Resolutie-1701, doet Israël dit duidelijk niet. Na 33 dagen van oorlog moest Israël volgens de VN-resolutie kaarten met de plaatsen waar clustermunitie werd geworpen bekend maken. Van de 1.200.0000 clusterbommen die Israël op Libanees grondgebied gooide de voorbije zomer, liggen er nog altijd 800.000 te wachten op ontmanteling volgens de Libanese minister Tarek Mitri. Sinds de wapenstilstand tot eind maart 2007 veroorzaakten die al 30 doden en 191 gewonden. Ook zette Israël fosforbommen in om branden te veroorzaken en mensen te doden in bewoond gebied aldus minister van kabinetszaken Yaakov Edri. Verschillende mensenrechtenorganisaties en het Rode Kruis willen een verbod op dergelijke bommen die ernstige brandwonden veroorzaken.

Dagelijks wordt het Libanese luchtruim geschonden door Israël. Het voorbije weekeinde nog vlogen vier Israëlische jets en twee onbemande vliegtuigen van het zuiden tot het noorden van Libanon. Twee Amerikaanse oorlogsvloten (USS Stennis en USS Eisenhower) en de enige Franse oorlogsarmada liggen intussen in de Golfregio. Enkele weken geleden moesten enkele Libanezen nog in het ziekenhuis worden opgevangen toen ze de schrik van hun leven kregen. Heliumbalonnen met Hebreeuwe reclameteksten voor een Israëlische krant doken opeens op in Zuid-Libanon en mensen werden ziek. Men kon geen gifgas terugvinden in het bloed van de getroffen Libanezen.

Mario Bergen, Leuven

Geen opmerkingen: