dinsdag, april 03, 2007

Olmert en het Arabisch vredesplan

[Reactie op Lopende Zaken van maandag 2 april met commentaar Karel Ooms: "De Israëlische premier Olmert is bereid om te praten over het Arabisch vredesplan"]

Ik heb met belangstelling geluisterd naar uw antwoorden op de gestelde vragen. Ik meen niet dat er een rechtstreeks fout antwoord is gegeven, behalve dat u spreekt over de door Israël "veroverde gebieden," in plaats van "bezette gebieden," een inhoudelijk andere betekenis. Tot daar toe. Het bleek meermaals uit uw korte uiteenzetting, dat over de behandeling van dit onderwerp, men steeds maar in het vage blijft. De aanzet tot besprekingen is reeds jaren bezig en Olmert heeft het opnieuw over nog 5 jaar, alleen nog maar praten en partners aanduiden.

Misschien had u als een antwoord de vraag kunnen stellen: Ziet het er naar uit dat Israël wel vrede wil? Want dan moet het stoppen met de huidige politiek van verdere annexatie van Palestijns gebied en creëren van voldongen feiten. Men had de concrete vraag kunnen stellen: stel dat de Palestijnen voldoen aan alle Israëlische voorwaarden: Zal Israël dan stoppen met de verdere uitbouw van de kolonies en annexatie van nog meer gebied? Zal Israël stoppen met de muur om toch maar een veilig land te hebben. Zelfs met "weet je nog van de Holocaust?"

Zal Israël stoppen met de verdere afbouw van wat nog overblijft van de Palestijnse economie? De contacten van de Palestijnen met de 'buitenwereld' herstellen? (De verdere opdeling van de Palestijnse gebieden wijzen op het tegenovergestelde). Zal Israël stoppen met de verdere afbraak van wat zij 'niet erkende dorpen' noemen? Op papier is dit eventueel mogelijk, maar met behulp van het leger en nog andere vindingrijke redenen is dit allemaal te omzeilen. Zal Israël stoppen met hun 'joodse staat,' zonder grenzen, waarvan de basis reeds racistisch is? Zal Israël Joden en Arabieren gelijke rechten geven en overeenkomstig menswaardig behandelen? Dit is nog nooit in de Knesset goedgekeurd. enz...

De settlers antwoorden op al deze vragen met: ( stond in Haaretz.com, 26 maart 2007, in een artikel van Bradley Burston) "The settlers will block compromise for peace with their very bodies. With their very children. There will never be compromise, G-d willing. We will make sure that the Palestinians get none of what they are seeking. We will make sure that we dictate what everyone gets and what everyone is denied"

Over wat praten we dan?

Johan Van Hulle, Zomergem

Geen opmerkingen: