woensdag, juli 29, 2009

Het Israëlische leger van de 21e eeuw

[Reactie op het artikel “Het Heilige Land is een flop” in De Volkskrant van 20/07/2009]

Bepaalde mensen denken dat door de financiële crisis de bouw van de Apartheidsmuur stil ligt en dat Israël geen investeringen meer doet om Palestijnse burgers verder te onderdrukken. Niets is minder waar. De Apartheidsmuur heeft zijn basistaak volbracht: de diefstal van gronden en water en het opsluiten van Palestijnen in bantoestans. En voor Israël is het mooi meegenomen dat de Palestijnse zelfmoordacties zijn gestopt, alhoewel dit voornamelijk komt door een afspraak tussen de politieke partijen in Palestina. Dus kan Israël tactisch het geld van de bezettingsstaat beter investeren in meer illegale bebouwing in zijn kolonies, efficiëntere checkpoints en de modernisering van zijn strijdmacht voor de 21e eeuw.

Als onderdeel van een militair opbouwproject van 60 miljard dollar over vijf jaar tussen 2008 en 2012, gaat Israël zijn fregatten van het type Sa’ar vervangen. Vier snelle, manoeuvreerbare kust-gevechtsschepen worden gebouwd door American Lockheed Martin Corp. en General Dynamics; een contract van 1,9 miljard dollar. De nieuwe oorlogsboten hebben ook een amfibiefunctie voor acties in rivieren en ondiepe wateren.

Ook bestelde Israël alvast 25 F-35 gevechtsvliegtuigen waartegen het Russische S-300 luchtverdedigingssysteem dat Syrië en Iran gebruiken geen partij tegen is. Israël zal zijn eigen elektronische oorlogssystemen en communicatieapparatuur kunnen inbouwen in de jets en zelf kunnen instaan voor het onderhoud. De levering van de eerste toestellen zal voor 2014 zijn. Er is een optie op 50 bijkomende toestellen die eveneens loodrecht kunnen opstijgen.

Israëlische militairen zijn deze maand begonnen met het testen van de Iron Dome (IJzeren Koepel) die het land moet beschermen tegen aanvallen van raketten voor korte afstand. De IJzeren Koepel zal in mei 2010 volledig operationeel zijn om Grad en Qassam raketten vanuit de Gazastrook te onderscheppen. Een andere verbeterd Israëlisch systeem, Rafael's Magic Wand, zal in 2012-2013 de Iron Dome vervangen en ook Iraanse Zelzals en Fajrs moeten onderscheppen.

Israëlische piloten oefenen sinds kort ook met een nieuw trainingsprogramma: Beechcraft T-6 ("Effroni"). Het Israëlische Elbit Systems zorgde voor het programma, alsmede het onderhoud en de training.

Onder president Obama blijft de Israëlische lobbygroep AIPAC een schaduwregering in Washington. Alleen al 2,5 miljard dollar militaire hulp sturen de V.S elk jaar naar Israël. Onbemande vliegtuigen die Palestijnse doelen konden aanvallen leek enkele jaren geleden science-fiction, maar dit werd werkelijkheid dankzij Amerikaanse steun. De volgende oorlogen in het Midden-Oosten zullen er zijn in een cyber wereld, met nanotechnologie en het uitschakelen van de communicatie- en verdedigingssystemen van de tegenstander, zoals bij de aanval op een basis in Syrië in 2007 (Maar ongetwijfeld nog steeds met échte slachtoffers).

53 Canadese militaire firma’s die lid zijn van de lobbygroep Canadian Association of Defence and Security Industries (CADSI) hebben een levendige export naar Israël. 89 Canadese bedrijven die niet verbonden zijn aan deze lobbygroep in Ottowa sturen eveneens militaire onderdelen naar Israël. Als we niet-directe leveringen alsook meerekenen zijn ruim 200 Canadese bedrijven na de oorlog in de Gazastrook nog steeds actief in het leveren van goederen en diensten aan het Israëlische leger volgens Richard Sanders van de actiegroep Coalition to Oppose the Arms Trade (COAT).

Wie denk dat Israël op zijn dikke kont zit te luieren omdat men de bouw van Apartheidsmuur niet meer ziet vorderen, moet beseffen dat het land ook andere prioriteiten van verdediging heeft die de nodige kredieten vragen. Dit kadert in een globaal project van Apartheid en Onderdrukking van het Palestijnse volk en de instandhouding van een racistische joodse enclave in de Arabische wereld.

Mario Bergen, Leuven


* Linken:

http://www.turkishweekly.net/news/83946/israel-orders-u-s-stealth-planes-to-counter-iran-syria-threat.html

http://coat.ncf.ca/ARMX/cansec/Tables.htm

Geen opmerkingen: