woensdag, juli 29, 2009

Oorlogsdaden Israël tegen buurland Libanon en Palestijnse burgers

Geachte heer minister Yves Leterme

Met deze vraag ik U hoogdringend om actie te ondernemen tegen de oorlogsdaden van Israël en deze daden in de strengste bewoordingen te veroordelen. Alsook vraag ik U om bij de Verenigde Naties stelling in te nemen tegen deze daden van agressie. Op dinsdag 28 juli 2009 heeft Israël vier Merkava tanks van de regio Arqoub naar een observatiepost in Kfarshouba verplaatst in de Kfar Shuba heuvels. Zes Israëlische oorlogsvliegtuigen vlogen diezelfde dag over dit gebied alvorens zich te begeven boven Hasbaya, Tufah, de Westelijke Bekaa, Marjayoun en Beiroet, allen in Libanon.

Deze grensoverschreidingen zijn een oorlogsdaad en een schending van de wapenstilstand van 12 augustus 2006 en VN-Resolutie 1701. Die geeft de Libanese regering de volledige controle over het grondgebied van Libanon en vraagt Israël om al zijn strijdkrachten terug te trekken uit Libanon. The Jerusalem Post bericht dat Israël momenteel training geeft aan zijn militairen inzake een “stedelijke oorlogsvoering”.

Mijnheer Leterme, U moet eisen dat Israël zich terugtrekt van zijn wachtpost in Kfar Shuba. Mijnheer Leterme, U moet eisen dat Israël ophoudt met het overvliegen van het Libanese luchtruim. Het is eveneens onaanvaardbaar dat Israël elf nieuwe illegale buitenposten toelaat, aldus israelnationalnews.com:
Inbalim (Bells) – nabij Maaleh Michmash in Binyamin
Oz Yonatan (Jonathan’s Might)– nabij Kochav Yaakov in Binyamin
Givat Egoz (Nut Hill) – nabij Talmon in Binyamin
Tzurya (The Rock of G-d) – nabij Avnei Hefetz in Samaria
Mitzpe Avichai (Avichai’s Lookout) – nabij Kiryat Arba/Hevron
Netzer (Stem) – nabij Efrat in Gush Etzion
Reches Sela (Boulder Cliff) – ten zuiden van Shechem in Samaria
Gat Yosef (Joseph’s Winepress) – ten zuiden van Shechem in Samaria
Nofei Yarden (Jordan Horizons) – nabij Shilo in Samaria
Maalot Hevron (Hevron Heights) – nabij Hevron
Havat HaRo'im (Shepherds' Farm) – nabij Susya in Judea
De Israëlische legerchef Gabi Ashkenazi zegt dat hij geen orders heeft om deze praktijk ongedaan te maken.

Mijnheer Leterme, U moet het internationaal recht laten spreken. Ik kaart dan ook volgende zaken aan:
Op dit ogenblik heeft Israël 630 permanente wegversperringen en 60-70 mobiele checkpoints in bezet Palestijns gebied. 900 Palestijnse gevangen krijgen al minstens 25 maanden geen bezoekrecht van familie. Anderhalf miljoen Palestijnen in de Gazastrook wordt elke vorm van menselijk leven ontkent door de Israëlische bezetter: voedsel, geneesmiddelen, water, elektriciteit, werk, enz. Al twee jaar laat Israël geen bouwmateriaal toe in de Gazastrook. Sinds 10 december 2008 wordt slechts een beperkte hoeveelheid kookgas en geen brandstof meer toegelaten in de Palestijnse Gazastrook. Israël blijft dagelijks vissers en landbouwers in de Gazastrook aanvallen. Israël laat nog altijd geen reserveonderdelen toe om de (afval)watervoorziening te herstellen in de Gazastrook. Dit zijn slechts enkele van de vele aanklachten inzake mensenrechten aan de Israëlische staat.

Ik vraag U mijnheer Leterme om bij de Verenigde Naties Israël te veroordelen voor deze oorlogsdaden tegen buurland Libanon en zijn eigen Palestijnse burgerbevolking. Alsmede moeten de illegale praktijken zoals alle kolonies, buitenposten en ruim 500.000 kolonisten op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem volgens diverse VN-resoluties verdwijnen.

Ik reken op uw inzet. Gelieve mij op de hoogte te houden van de verdere stappen die de Belgische regering zal ondernemen in dit belangrijke dossier waarvan ik weet dat het U niet ongevoelig kan laten.
Met de meeste hoogachting

Mario Bergen, Leuven


Nieuwslinken:
http://www.dailystar.com.lb/article.asp?edition_id=1&categ_id=2&article_id=104711
http://www.almanar.com.lb/NewsSite/NewsDetails.aspx?id=96763&language=en
http://www.almanar.com.lb/NewsSite/NewsDetails.aspx?id=96695&language=en
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/132574

Geen opmerkingen: