woensdag, juli 22, 2009

"Netanyahu wil dat niemand zich bemoeit met Jeruzalem"

[Reactie naar De Morgen]

"Netanyahu wil dat niemand zich bemoeit met Jeruzalem" titelt de krant vandaag. Dit is zeer verwonderlijk dat dit nu nieuws is. Jeruzalem is voor gans de wereld altijd een stad van alle godsdiensten geweest, daarom werd in het verdelingsplan van de UNO in 1947 beslist dat Jeruzalem een "internationaal statuut" zou krijgen. De Joodse zionisten hebben dat nooit aanvaard en zijn altijd blijven strijden voor de "verovering van Sion", in hun idee Jeruzalem.

Toen de Israëlische troepen in 1967 Jeruzalem veroverden en de Israëlische regering van Jeruzalem haar hoofdstad maakte, werd dit streng veroordeeld door de algemene vergadering van de UNO (resoluties 2253 en 2254). Het volgend jaar veroordeelde de Veiligheidsraad nog eens in resolutie 252 de Israëlische wijziging van het statuut van Jeruzalem, het verleggen van de stadsgrenzen, de annexaties en de kolonisatie van Oost-Jeruzalem. In 1968 dus! Israël is al 41 jaar geleden veroordeeld voor de schendingen, waarmee het nooit gestopt is. En alle landen, lid van de UNO, zouden alles moeten doen om de UNO resoluties te laten uitvoeren, en hebben 41 jaar schandelijk niets gedaan, waardoor er vandaag in Oost-Jeruzalem al 190.000 joden wonen, die daar natuurlijk niet meer weg willen.

Dat Israël gans Jeruzalem en wijde omgeving wil annexeren is zonneklaar nu de muur in die buurt bijna klaar is.(zie bijgaand kaartje van OCHA)

Dat de situatie dusdanig verrot is, is volledig de schuld van de Westerse landen, de VS op kop. Maar als Europa, België op kop, eindelijk zouden in actie schieten, kan de Israëlische regering alsnog gedwongen worden om het internationaal recht te respecteren, en komt er misschien toch nog enige rechtvaardigheid in het Midden-Oosten.

Pol Van den plas, Gent

Geen opmerkingen: