zondag, december 27, 2009

30.000 zwangere vrouwen in de Gazastrook krijgen geen vaccin tegen varkensgriep van Israël

[Lezersbrief aan De Morgen, Eveneens verzonden aan onze politici]

Zelfs de volledig afgesloten Gazastrook blijkt niet immuun te zijn voor de Mexicaanse griep. Op 6 december 2009 viel officieel de eerste griepdode. Er zouden al dertien doden en 185 besmettingen zijn. Door de bijna dagelijkse militaire invallen in de nauwe kuststrook door Israël sloeg het H1N1-virus eveneens toe in de Palestijnse Gazastrook.

De 5.000 Palestijnen uit de Gazastrook die deelnamen aan de moslimbedevaart naar Mekka kregen allen preventief een vaccinatie voor zij een visum ontvingen voor Saudi-Arabië en kunnen onmogelijk de griep hebben overgedragen.

Het probleem van de Mexicaanse griep in de Gazastrook is veel groter dan in onze West-Europese landen. De Gazastrook is immers één van de dichtstbevolkte gebieden in de wereld met een erg jonge bevolking. Zwangere vrouwen en jongeren zijn net het meest kwetsbaar voor deze ziekte. De Wereldgezondheidsorganisatie beveelt voor hen en hun familieleden beslist een vaccinatie aan omdat een griepaanval bij hen vaak dodelijk is.

Als bezettingsmacht is Israël verantwoordelijk voor het gezondheidsbeleid in de Palestijnse gebieden en alsook in de bezette Gazastrook. De Israëlische overheid schoot hier echter grondig te kort.

· Israël verschafte geen informatie over dit gevaarlijke virus aan de Palestijnse bevolking in de Gazastrook. De Palestijnen begonnen bij de recente uitbraak dan ook te panikeren en de apotheken verkochten Spaanse look en anijs als “het meest doeltreffende middel” tegen de Mexicaanse griep.

· Door het gebrek aan medische informatie en het niet verschaffen van voldoende vaccins en aangepaste medicatie door de Israëlische bezettingsmacht is het mogelijk dat er al zes maanden het H1N1-virus heerst. Vele kinderen en jongeren stierven aan “een ernstige griep” of “longontsteking”.

· Israël verschafte slechts 20.000 vaccins aan de Palestijnen, waarvan 6.000 voor de Gazastrook. Na vaccinatie van de bedevaarders uit de Gazastrook waren daar nog maar duizend vaccins over voor een bevolking van 1,5 miljoen Palestijnen.

· Naast 30.000 zwangere vrouwen, beveelt de Wereldgezondheidsorganisatie ook aan om jonge kinderen, kankerpatiënten, nierpatiënten, diabetici en ouderen best in te enten. Het gaat om 80-100.000 Palestijnen in de Gazastrook

· Door de recente oorlog raakten 15 ziekenhuizen en 34 medische centra beschadigd en door het ontkennen van bouwmaterialen voor de Gazastrook zijn deze nog niet hersteld.

· Ziekenhuizen hebben acht uur per dag en vier dagen per week te maken met stroomuitval door onvoldoende diesel voor de krachtcentrale van de Gazastrook. Voor noodgeneratoren ontbreken batterijen die Israël net als voldoende brandstof voor de krachtcentrale weigert te bezorgen. Dit zorgt voor ondermaatse hygiëne en twijfelachtige medische apparatuur in ziekenhuizen.

· 518 ton industrieel gas in plaats van de nodige 1,500 ton gas bezorgt Israël wekelijks aan de bevolking van de Gazastrook (34 % van wat nodig is). Het gevolg is dat de wasmachines in de ziekenhuizen niet kunnen instaan voor regelmatige reiniging van beddengoed met nadelige hygiëne tot gevolg.

· Sinds 2007 tot twee maanden geleden kreeg de bevolking 56 % van het nodige kookgas. De laatste twee maanden viel dit terug tot 20 % volgens Gaza Gateway. Kippen sterven in onverwarmde kippenrennen, voedsel kan niet meer verwarmd worden en ziekenhuismateriaal wordt niet langer ontsmet door tekort aan gas. Zelfs het Wereldvoedselprogramma heeft geen noodvoorraad kookgas meer voor de noodlijdende bevolking van de Gazastrook.

· Twintig van de dertig verdeelcentra voor gas hebben inmiddels de deuren gesloten en bakkers sluiten één na één hun zaak.

· Israël laat wekelijks ook maar 2,2 miljoen liter van de nodige 3,5 miljoen liter industriële brandstof toe tot de Gazastrook.

Het probleem van een tekort aan vaccinaties voor zwangere vrouwen en chronisch zieken is bijzonder problematisch gezien de ondermaatse gezondheidszorg in de Gazastrook door de Israëlische blokkade. De bevolking is er al erg verzwakt en het is de primaire taak van Israël als bezettingsmacht om de Conventies van Genève na te leven en het Palestijnse volk alle medische hulp te verschaffen die nodig is.

Het gaat hier niet om de interne aangelegenheden van de Israëlische staat, maar om het recht op leven en basisvoorzieningen zoals medicatie en gezondheidszorgen voor het Palestijnse volk. Het is dan ook de verdomde taak van allen om deze situatie aan te kaarten.

Onze politici moeten deze situatie aankaarten bij de Israëlische autoriteiten en hen erop wijzen dat men voldoende H1N1-vaccins moet verschaffen voor Palestijnse risicogroepen, alsmede de nodige medicatie voor zwangere vrouwen voor, tijdens en na hun bevalling. Alsmede moet de Israëlische staat instaan voor het welzijn van alle pasgeborenen en jongeren in de Gazastrook, in het bijzonder moet het acties ondernemen tegen de contaminatie door metalen gebruikt het Israëlische leger bij de recente oorlog en militaire operaties en tegen de verzilting van het drinkwater.

Mario Bergen, Leuven

Linken:

· http://sabbah.biz/mt/archives/2009/12/25/gaza-not-immune-to-swine-flu-h1n1/

· http://www.islamonline.net/servlet/Satellite?c=Article_C&cid=1260258093933&pagename=Zone-English-HealthScience/HSELayout

· http://www.gazagateway.org/2009/12/running-out-of-gas/

Geen opmerkingen: