donderdag, december 03, 2009

12.000 nieuwe kolonisten

[Reactie online onder het artikel 'Israël weekt Oost-Jeruzalem los' in De Standaard]

Proficiat met het duidelijke en overzichtelijke artikel over Oost-Jeruzalem. Israël blijft echter verder “levensruimte” zoeken, wat in praktijk betekent grondgebied en eigendommen van de Palestijnen stelen. Over enkele maanden vergezellen 12.000 nieuwe kolonisten (drieduizend bijkomende illegale woningen) de reeds 500.000 Israëlische kolonisten op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. De bevriezing waarbij aan de illegale bouw in Oost-Jeruzalem niet wordt geraakt is een lachertje.

Obama treedt niet op tegen kolonistenvrienden zoals de American Friends of Ateret Cohanim die jaarlijkse miljoenen shekels naar Israël sturen om Palestijnse eigendommen te kopen in Palestijns Oost-Jeruzalem. Ze krijgen nog een attest voor de belastingen als toemaatje van Obama. Met de donaties werden ondermeer 20 appartementen gebouwd door Irving Moskowitz op de plaats van het Shepherd Hotel in Oost-Jeruzalem.

In Gilo, Palestijns land in Oost-Jeruzalem door Israël in 1967 door oorlogsvoering afhandig gemaakt, zijn bouwvakkers drukdoende met 900 nieuwe wooneenheden. Israël begon de voorbije uren ook met de bouw van 28 illegale scholen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Tientallen huizen in Sheikh Jarrah in Oost-Jeruzalem werden de voorbije weken door de Israëlische autoriteiten afgebroken en andere woningen ingenomen door Israëlische kolonisten. Ook zijn bouwvakkers begonnen met het aanleggen van nieuwe toeristische sites voor Israël in bezet Palestijns gebied. Het gaat ondermeer om het Herodium in Gush Etzion, Qasr al Yahud in Ma’ale Adumim en de stalactietengrot in Ariel op de bezette Westelijke Jordaanoever.

Mario Bergen, Leuven.

Geen opmerkingen: