maandag, december 28, 2009

Hulpkonvooi voor Gaza blijft geblokkeerd in Aqaba

[Reactie naar VRT Radio en TV]

Israël houdt de Gazastrook al jaren geblokkeerd tegen internationale regels in. Het bezette volk wordt in een getto met 1,5 miljoen Palestijnen opgesloten. Egypte bouwt nu ook een metalen muur om de kooi volledig dicht te houden. Ook voor humanitaire hulp. Enkel via de haven van El Arish wil men noodhulp aanvaarden, terwijl men alle andere doorgangen afsluit.

Cairo wil dat men de pakjes noodhulp aan de kade van El Arish zet, een omweg via het Suez-kanaal voor het konvooi, zonder enige garantie dat deze goederen effectief terecht komen bij het Palestijnse volk. In Israëlische havens ligt noodhulp voor de Palestijnen zo ook weg te rotten en strijkt Israël alleen maar poen op voor te stockage van al die goederen! De Palestijnen moeten lemen huizen bouwen omdat Israël bouwmaterialen niet toelaat voor de wederopbouw van de Gazastrook.

George Galloway, Brits parlementslid en auteur, - http://www.georgegalloway.com - en zijn konvooi - http://www.vivapalestina.org - krijgen van de Egyptische autoriteiten geen toelating om hulpgoederen naar de Gazastrook te brengen. 250 vrachtwagens met hulpgoederen uit Europa, Turkije en Arabische landen zoals Syrië staan geblokkeerd in de Jordaanse havenstad Aqaba. Turkije bemiddeld zonder resultaat tot heden. Vijftien leden van het hulpkonvooi zijn nu een hongerstaking begonnen en nemen enkel vloeibaar voedsel tot zich sinds 11 uur 25 op 27 december 2009, precies één jaar nadat Israël de eerste bommen gooide op de Gazastrook tijdens de laatste oorlog.

Het is de taak van onze media om aandacht te hebben voor het konvooi van Viva Palestina en de Palestine Solidarity Campaign, de grootste Britse organisatie die solidair is met het Palestijnse volk.

Mag ik dan ook de wens uitdrukken dat U bericht over het konvooi om het noodlijdende Palestijnse volk te helpen dat nu geblokkeerd staat in Jordanië.

Mario Bergen, Leuven

Link: Gaza aid still stuck in Aqaba amid Turkish mediation

Geen opmerkingen: