dinsdag, december 29, 2009

Modderhuizen in Gaza

[Reactie op TV journaal van 13.00 en 19.00u om 28/12]

Mijn waardering voor uw aandacht voor Gaza en dan nog voor de modderhuizen.

Opmerking: het verhaal is niet nieuw en verscheen reeds in Haaretz.com 12/12/2009.

UN builds mud brick homes for homeless Gazans. (Associated Press)

Wat daarbij opvalt is dat het modderhuis door een VN-fonds is betaald, aldus de UN Relief and Work Agency (UNRWA) in Gaza, de vluchtelingenorganisatie aldaar. Ban Ki-Moon leest wat er op zijn briefje staat, zegt dat de blokkade onaanvaardbaar is...en de VN bouwt modderhuizen. Ze hopen er ongeveer 120 te bouwen in de komende maanden, aldus John Ging hoofd van het UNRWA. Kostprijs 10.000 dollar.

Hier en daar hebben daklozen reeds zelf een klein eigen lemen stulpje gebouwd omdat de winter eraan komt en dit toch warmer is dan een tent. Netanyaho lacht zich ondertussen dubbel en bouwt onverstoord verder aan duizenden nieuwe huizen van steen en beton. En dan zijn het dikwijls nog de Palestijnen die het om den brode doen.

Daarbij moet men nog bedenken dat er vorig jaar reeds, voor de brutale moordpartij, Palestijnen waren die, letterlijk, een potje brandnetels stookten of een soort gras op een vuurtje van plastic afval van de vuilnisbelten, buiten, om als spinazie te worden opgegeten. Met water die wij ondrinkbaar noemen. Enz...

Maar nu waren er toch ook beelden die toch weer een stuk van de miserie laten zien.

Johan Van Hulle, Zomergem

Geen opmerkingen: