maandag, november 23, 2009

Israëlische minister Gilad Erdan bezoekt Imog in Harelbeke

[Brief verstuurd naar Het Laatste Nieuws n.a.v. artikel in Het Laatste Nieuws van 22/11]

Israël houdt er ook andere methoden op na als het met afval te maken heeft.
Bij de nederzettingen die altijd op een heuvel gelegen zijn, laat men het vuile water gewoon naar beneden lopen op de Palestijnse velden. Nucleaire afval wordt gedumpt in de Palestijnse gebieden.

Anderzijds worden in Gaza bestaande Palestijnse riolen en zuiveringsinstallaties doelbewust vernield en electriciteit afgesloten zodat wat overblijft niet meer of onvoldoende werkt. Hier leven 1,5 miljoen mensen op een bruikbare oppervlak van 320 vierkante km of 4700 personen per vierkante km. Israël belet door de blokkade van Gaza de levering van herstellingsonderdelen. Vuil afvalwater stroomt door de straat en sijpelt in de grond, waardoor pompwater ondrinkbaar wordt. Door de vervuiling van de grond wordt een zware hypotheek gelegd op de toekomstige voorziening van grondwater. Ziektes beginnen nu reeds de kop op te steken.
Op jaarbasis stroomt nu 20 miljoen kubieke meter ruw rioolwater in de zee. Volgens internationaal recht en het Gaza-Jericho-akkoord heeft Gaza recht op 20 zeemijl voor zijn kust voor visvangst. Israël beperkt de facto deze grens tot 3 zeemijl. De vissen verdwijnen en zo de vissers die ondanks Israëlische kogels nog durfden uitvaren.
Stortplaatsen en vuilnisbelten verrijzen en daarop zoeken kinderen naar wat nog bruikbaar kan zijn.

Van wat vroeger een welvarende streek was maakt Israël nu doelbewust een derdewereldland. Of zijn het de Palestijnen die het weer allemaal zichzelf aandoen?

Ik noteer ook dat afgevaardigden van het departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse overheid aanwezig waren. Na de grondige verwoesting in Gaza door Israël tijdens de laatste jaarwisseling, wordt de Israëlische minister toch weer met de nodige egards ontvangen.

Johan Van Hulle, Zomergem

Geen opmerkingen: