donderdag, november 05, 2009

Vredesproces? Waar, hoe, wat?

[Lezersbrief]

Men blijft steeds maar spreken over het vastgelopen vredesproces tussen de Israëli's en de Palestijnen. Ik vraag me hoe langer hoe meer af waarover iedereen het toch heeft.
Een vredesproces tussen Israëli's en Palestijnen moet dit geen weg zijn naar vrede? En moet er voor vrede dan minimaal geen sprake zijn van een wil tot vrede bij beide partijen en minimaal een gelijkaardig idee over wat de toekomstige landgrenzen moeten zijn/worden? Mij lijkt dit toch een minimum om te spreken over een vredesproces dat al dan niet nieuw leven moet ingeblazen worden. Als we dit met de huidige situatie gaan vergelijken, kan er weinig sprake zijn van een vredesproces.

De Westelijke Jordaanoever is het gebied dat door de Palestijnen (en door de internationale gemeenschap) gezien wordt als essentieel onderdeel van een toekomstige Palestijnse staat. De Israëlische regering ziet dit anders blijkbaar, aangezien ze nieuwe nederzettingen of de uitbreidingen van bestaande in de Westelijke Jordaanoever blijft goedkeuren.

Oost-Jeruzalem is het deel van Jeruzalem dat de Palestijnen (en ook opnieuw de internationale gemeenschap) beschouwt als de eventueel toekomstige hoofdstad van een onafhankelijke Palestijnse staat. Ook hier ziet de Israëlische regering dit blijkbaar enigszins anders: uithuiszettingen van Palestijnse families in Oost-Jeruzalem nemen zienderogen toe. Israëlische families nemen onder toeziend oog van de Israëlische politie deze woningen in. Daarnaast worden er ook Palestijnse woningen afgebroken om plaats te maken voor nieuwe Israëlische bouwprojecten.

Deze twee zaken zijn zoals u weet, maar enkele van de essentiële zaken waarin de Israëli's met de Palestijnen verschillen en waar er bijna geen overeenkomst tussen de twee standpunten mogelijk blijkt te zijn. Integendeel, op veel van deze zaken creëert de Israëlische regering elke dag nieuwe feiten op de grond die een mogelijk toekomstig vredesakkoord steeds moeilijker maakt.

Gilles Verbeke, Hamme

Geen opmerkingen: