donderdag, november 19, 2009

Bouw van kolonies

[Reactie op Israëlische premier weigert bouw kolonies te stoppen in De Morgen van 18/11/2009]

Men wil de zaken steeds voorstellen alsof Israël werkelijk bouwvergunningen toekent. Door de situatie die Israël zelf creëert kent ze aan zichzelf bouwvergunningen toe.
Hetzelfde gebeurt met het al of niet legaal verklaren van zogenaamde voorposten. Alle kolonies zijn illegaal.
Indien toch ergens een voorpost verwijderd wordt, met hooggerechtshof of niet, met prentjes op TV, staat die er de volgende dag weer. En het herhaalt zich net zolang tot niemand het nog interesseert en het geen nieuws meer is. En nog erger is dat als Palestijnen zich ook verzetten tegen die bouw of heropbouw van die voorposten, zij de slaag krijgen. Buiten de camera's.

Dat Netanyahu als vergelding grote delen van de Westelijke Jordaanoever zal aanhechten indien de Palestijnen zich onafhankelijk verklaren, is alleen maar woordgebruik. De facto zijn ze dat al tientallen jaren bezig. Of wat zijn anders de kolonies op de Westelijke Jordaanoever die ze niet zullen ontruimen, de nieuwe die ze nog gaan bijbouwen of waartoe dient De Muur die daar ook nog eens twintig procent in beslag neemt.

Israël is professioneel en vernuftig in zijn voorstelling van zaken om zijn imago hoog te houden. De Newspeak.

Ik heb daarom ernstig bezwaar dat men in dit artikel praat over een twaalftal nieuwe (joodse) "wijken," soms ook nog "buurten" genoemd. De werkelijkheid is grauw en zelfs 'kolonie' is een nog te zacht woord voor de afschuwelijke menselijke taferelen die aan de "wijk" zijn voorafgegaan en die niet alleen andere huizen maar hele mensenlevens hebben vernield.

Men mag de terminologie van de misdadiger niet overnemen.

Johan Van Hulle, Zomergem.

Geen opmerkingen: