woensdag, november 18, 2009

Een Palestijnse staat ?

[Lezersbrief naar De Morgen]

"Israëlische premier Netanyahu zal als vergelding grote delen van Westelijke Jordaanoever aanhechten" schrijft De Morgen vandaag. Het ware beter te schrijven "Israëlische premier Netanyahu zal HOEDANOOK grote delen van Westelijke Jordaanoever aanhechten." Want dit is het beeld dat we de vorige decennia te zien hebben gekregen: Israël pikt dag na dag meer en meer grond en waterbronnen in van de Westelijke Jordaanoever, om het even wat de Palestijnen zeggen, beloven, of doen. In Oost-Jeruzalem worden dag na dag meer en meer inwoners verdreven, om het even wat de Palestijnen zeggen of doen. De bouw van de muur gaat door, de bouw van de kolonies gaat door, om het even wat de Palestijnen -en de rest van de wereld- zeggen, beloven of doen.

De Westelijke Jordaanoever is al in drie grote lappen gesneden door de kolonies en de apartheidswegen, en elke lap is dan nog eens verdeeld in vele kleine "bantoestans" door de honderden wegblokkades en checkpoints (614 volgens de laatste telling) die de Palestijnse economie wurgen en een Palestijnse staat onmogelijk maken. Ondanks de mooie beloftes en de "druk" van "het kwartet," Europa inbegrepen, heeft Israël alles gedaan -en doet volop verder- om zo'n Palestijnse staat de facto onmogelijk te maken.

De Palestijnen hebben bijna alles geprobeerd om het Westen ter wille te zijn. Er werden vrije verkiezingen gehouden, er werd een eenheidsregering gevormd, het bestaansrecht van Israël werd erkend, het geweld werd afgezworen, er werd een -eenzijdige- wapenstilstand gehouden, met als resultaat NIETS NIETS NIETS, of toch wel: Arafat - Nobelprijs voor de vrede- werd belegerd in zijn hoofdkwartier, het aantal kolonisten groeide in versneld tempo(al méér dan 500.000) alsook hun gewelddadige acties, de zetels van de PA werden opgeblazen, Gaza werd plat gebombardeerd, tientallen volksvertegenwoordigers werden opgesloten, de pasjes, de muur, het bulldozeren, de pesterijen, de arrestaties,....het werd en wordt alleen maar erger en erger.

Europa is bijzonder hypocriet: het zegt "wij zijn voor vreedzame oplossingen en voor de mensenrechten," maar tegelijk steunt het de partij die elke vreedzame oplossing torpedeert, buitensporig geweld gebruikt en mensenrechten aan zijn laars lapt (zie het recente Goldstone rapport). Heel de wereld ziet dat hier het brute recht van de sterkste geldt, en dat onze politiekers zich als laffe collaborateurs gedragen.
Hoog tijd voor een Europese actie! De erkenning van een Palestijnse staat zou geen slecht begin zijn.

Pol Van den plas, Gent

Geen opmerkingen: