donderdag, juni 28, 2007

Abbas verbiedt gewapende groepen

Reactie op “Abbas verbiedt gewapende groepen” in de GvA van 28/06/2007.

Gazet van Antwerpen schrijft correct dat Mahmoud Abbas alle gewapende groepen heeft verboden, met inbegrip van de eigen Fatah-milities. De toekomst zal uitwijzen wat dit verbod waard is.

Abbas is de hoofdschuldige voor het ontstaan van twee Palestijnse entiteiten. Hij had meer aandacht om de presidentiële troepen te bewapenen met hulp van de V.S. en Israël dan te streven naar een einde van de Israëlische bezetting. Abbas en Fatah werken samen met Amerikaanse en Israëlische inlichtingendiensten waarbij eigenbelang primeert boven het verwezenlijken van gemeenschappelijke Palestijnse eisen. Israël werd erkent, Israël leverde wapens, maar het leven van de Palestijnse bevolking ging van kwaad naar erger. Abbas steunt openlijk de boycot tegen Hamas die het beschouwd als een terreurbeweging.

Noch onder de democratisch verkozen Hamas-regering, noch onder de eenheidsregering wouden de milities van Fatah het gezag van de minister van Binnenlandse Zaken aanvaarden. Fatah deed jaren niets aan collaborateurs met Israël en van hoog tot laag in de partij werkte men nauw samen met de Israëlische bezettingsmacht. Diverse Fatah-politici kregen opleidingen van de C.I.A.

Gewapende groeperingen moeten zich nu ontwapenen. In de Gazastrook wordt het gezag van Abu Mazen al lang niet meer opgevolgd. Ontwapening op de bezette Westelijke Jordaanoever moet het verzet tegen de bezetting milderen of zelfs stoppen.

De Palestijnen willen geen dromen, maar veiligheid. Na dertien jaar corruptie van Fatah kozen ze voor Hamas om daar voor te zorgen. Deze beweging was verantwoordelijk voor duizenden Hamas-leden, maar nadien voor de hele Palestijnse bevolking. Dus voor het ziekenhuis, de scholen, de sociale behoeften. De kosten voor de organisatie waren bijvoorbeeld één miljoen dollar. Maar nu heb je zo’n 160 miljoen nodig voor voeding, medicijnen, gezondheidszorg, alles. De internationale boycot tegen de Hamas-regering maakt dit onmogelijk.

Israel overweegt nu een gevaarlijke onderneming. Terwijl Hamas de zaken rustig wil oplossen, lijkt Israël de waanzin nabij door te kiezen voor militair ingrijpen. Gisteren vielen er al dertien doden in de Gazastrook. Ze zullen niets bereiken en niets winnen. De Palestijnen zijn niet bang voor Olmert of voor de Amerikanen.

Het gevaar zit hem in de marionettenregering van Salam Fayyad. Deze zei vandaag op CNN de Israëli’s in te zullen schakelen om de Westelijke Jordaanoever onder Fatah controle te houden. Eerder schreef Haaretz nog dat Fayyed “de ideale Palestijn is om mee te praten” en “Zijn woord is een woord” (lees: de geschikte man om Israëlische dictaten uit te voeren). Fayyad is de enige Palestijn aan wie Israëli’s honderden miljoenen achterstallig belastinggeld durven toevertrouwen. Twee jaar geleden zat Fayyad nog rechts van Olmert op het trouwfeest van de dochter van Dov Weisglass, hoofd van het kabinet van Olmert. De twee hadden lange conversaties en nadien sprak Fayyad nog voor de top-elite op economisch en financieel vlak in Israël tijdens de Herzliya Conferentie in januari 2007.

Door toedoen van toenmalig Nationaal Veiligheidsadviseur Condoleezza Rice werd Fayyad minister van Financiën onder Arafat. Met George W. Bush keuvelt hij over de universiteitsjaren samen in Texas en de Amerikaanse voetbalcompetitie. Toen Fatah hem zag als kandidaat-premier liet hij de kelk voorbij gaan en kwam met de verkiezingen op met de Derde Weg Partij met Hanan Ashrawi en Yasser Abed Rabbo. Zijn vrees voor een Hamas-overwinning werd bevestigd en Fayyad wachtte zijn tijd van politieke come-back af in de Israëlische loge.

Mario Bergen
LEUVEN

Geen opmerkingen: