donderdag, april 10, 2008

Grootste legeroefening sinds oprichting Israël begint op 6 april

[Lezersbrief aan Het Nieuwsblad over "NAVO en Israël houden oorlogsmanoeuvres"]

Terwijl de media zich druk maakte over het toekomstige lidmaatschap van Ukraine en Georgië tot de NAVO, bezocht deze organisatie Israël. Op 31 maart 2008 had een gemeenschappelijke training plaats voor de kust van Haifa. Drie van de zes NAVO-fregatten en twee Israëlische schepen uitgerust met raketten namen deel aan de oefening. Op de andere NAVO-boten werd aan Israël getoond welke mogelijkheden ze hebben bij een conflict in het Midden-Oosten. Het IDF heeft intussen een verbindindsofficier in het NAVO-hoofdkwartier in Napels en Israël is bevoorrechte leverancier voor goederen en diensten aan de NAVO.

Drie jaar geleden begon Israël oefeningen in NAVO-verband. Samen met 13 andere NAVO-landen deed het toen vlucht- en reddingsacties met duikboten voor de Italiaanse kust. In 2002 besloot de NAVO dat de organisatie waar ook ter wereld kan optreden en dus niet enkel op haar grondgebied. Militair interveniëren, waar ook ter wereld, wordt officieel één van haar kerntaken. Tegen landen die atoomwapens of andere massavernietigingswapens dreigen te ontwikkelen, zou de NAVO volgens een intern pamflet een "pre-emptive nuclear attack" moeten kunnen uitvoeren. Zonder toestemming van de VN of "obstructie door de EU."

Israël houdt de grootste oefeningen sinds haar oprichting. De overheid heeft voor een vijfdaagse oefening in april voorbereidingen getroffen die conventionele en niet-conventionele raketaanvallen van Iran, Libanon en Syrië simuleren. De oefening begint op 6 april en zal noodsituaties evenals evacuatie van steden testen die door vijandelijke raketten worden getroffen. Minister Matan Vilnai, die de Palestijnen bedreigde met een holocaust in de Gazastrook, leidt de operatie. Eerste Minister Ehud Olmert zal zijn kabinet in spoed bijeenroepen om alzo te reageren in het scenario van de oefening. Deze oefening kan jaarlijks worden gehouden.

Waarschuwingssignalen worden getest in heel Israël op 8 april. Dan zal defensieminister Barak ook een bezoek brengen aan de troepen in Noord-Israël. Nog maar enkele dagen geleden namen 200 Israëlische en Amerikaanse officieren deel aan een computergebaseerde oorlogssimulatie om de samenwerking van beide legers op punt te zetten bij een conflict. Het Israëlisch veiligheidskabinet onderzocht op 2 april jl. of het land klaar is voor een komende oorlog. Men besloot alvast om nieuwe bio/chemische oorlogsmaskers te verdelen onder de bevolking. De oorlogstraining van Israël is geen defensieve handeling, maar oefeningen die deel uitmaken van een bredere Amerikaans-Israëlische agenda tegenover Iran en Syrië.

En intussen viert het Europees Parlement in Brussel vier dagen omwille van de 60e verjaardag van deze staat. (http://eu.mfa.gov.il/mfm/Web/Main/pic.asp?pic=135147.bmp) De Britse koninklijke familie stelt haar kasteel in Windsor open voor dezelfde viering voor UJIA, het Joods Nationaal Fonds (dat enkel joden op haar gronden toelaat) en President Shimon Peres. (http://www.thejc.com/home.aspx?ParentId=m11&SecId=11&AId=57781&ATypeId=1) Moet er nog zand zijn?

Mario Bergen, Leuven

Bronnen:
http://dover.idf.il/IDF/English/Announcements/2008/04/0102.htm
http://www.worldtribune.com/worldtribune/WTARC/2008/me_israel0010_04_01.asp

Geen opmerkingen: