maandag, april 07, 2008

Investeren in een nieuwe oorlog

[Lezersbrief aan Humo]

Weer twee Palestijnse kinderen zijn gedood op evenveel dagen in bezet gebied. Een jongen van 15 wordt doelbewust doodgereden door een kolonist in Salim nabij Nablus. De derde Palestijn het voorbije jaar die kolonisten doodrijden omdat ze zich beter wanen dan Palestijnen en gesteund worden door het Israëlisch leger, politie en politiek.

In de Gazastrook is dan weer een jongen van vijf jaar gedood door Israëlisch vuur. Het is niet het eerste en ook niet de het laatste Palestijns kind dat omkomt door de bloedige bezetting van Israël. En misschien zullen we over vijf jaar terugdenken hoe "rustig" het wel was in 2008 in het Midden-Oosten. Zelfs met een bloedbad op enkele dagen tijd dat 130 Palestijnen doodde in de Gazastrook. Want de tientallen miljarden euro's die Amerika en zijn bondgenoten aan oorlogswapens pompen in Israël, Saudi-Arabië en bondgenoten zorgt voor een wapenwedloop in de regio waarbij Rusland niet achter kan blijven en eveneens miljarden euro wapens levert aan Iran en Syrië. De Amerikaanse strategie voor het Nieuwe Midden-Oosten maakt de regio alles behalve veiliger. Straks heeft men laser- en computergestuurde wapens, onbemande aanvalsvliegtuigen en strijdmiddelen op basis van nanotechnologie voor een oorlog van de 21e eeuw. De grote legers zijn vervangen door mannetjes achter een pc die bommen en mini-kernbommen laten neerkomen via satellieten en guerilla strijders die achter elke muur en struik kunnen toeslaan om de vijand te doden. Propaganda zien we online via Youtube en een nieuw internet dat duizend maal sneller is dan het huidige web.

Hoe zalig liepen we niet naast Arabische toeristen op de Corniche in de wijk al-Hamra in Beiroet in het voorjaar van 2006 en hoe veranderde die situatie niet plotsklaps door Israëlische bommen op Libanon enkele maanden later. Geen enkele Democraat kan erin slagen om 150.000 Amerikaanse troepen op enkele maanden tijd uit Irak terug te trekken. Zulk scenario is totaal onrealistisch en pure zelfmoord voor het Amerikaanse leger dat massaal in de rug zou worden aangevallen. Obama en Clinton raaskallen als ze zulks beloven. Geen enkele militair zal dit goedkeuren. In 2009 krijgt het Pentagon 515 miljard dollar als jaarbudget. Het Amerikaans parlement keurde 600 miljard dollar extra budget goed voor de oorlogen in Irak en Afghanistan. Het is lachwekkend Democraten horen beloven militairen terug te trekken uit het Midden-Oosten maar tegelijkertijd in het parlement in te stemmen met een explosieve verhoging van de oorlogsbudgetten. De oorlogen voor Israël zijn nog niet ten einde. Amerikaanse militairen zullen langdurig in Irak blijven op enkele grote basissen om de oliebevoorrading te verzekeren nu de oliecontracten zijn verdeeld onder vrienden door de marionettenregering in Bagdad.

Barak vroeg het Israëlisch kabinet 7 miljard NIS extra per jaar voor oorlogsplannen. Het kabinet verklaarde zich akkoord met het Brodet rapport en 3 miljard NIS extra per jaar. Israël kreeg wel een pakket van 30 miljard dollar militaire hulp van de V.S. De oorlogsmachine valt heus niet stil in Tel Aviv of Washington.

Mario Bergen, Leuven

Geen opmerkingen: