woensdag, april 09, 2008

Israël slaat helemaal door

[op het artikel "Leger Israël opent jacht op infiltranten uit Gaza" in Het Nieuwsblad van 09/04/2008]

Het geweld in de Gazastrook begint bij de bezetting van de Palestijnse gebieden en de economische blokkade van de Strook van Gaza door Israël. Al heel de week zit Israël door te flippen met haar grootste legeroefeningen sinds haar ontstaan. Toekomstig VN-functionaris Richard Falk krijgt geen visum voor Israël. De Nederlandse journaliste Nicolien den Boer wordt vijf uur ondervraagd op de luchthaven omdat ze eerder Syrië bezocht. Ze moest al haar e-mail verkeer en telefoonnummers verantwoorden. (http://www.wereldomroep.nl/actua/middenoosten/080408-midden-oosten-reis) Eerder moesten Vlaamse toeristen spitsroeden lopen omdat ze de misdaad begingen om souvenirs van Palestijnen te kopen in Jeruzalem en werden ze uren opgehouden aan checkpoints. Een Palestijnse herdersjongen en zijn ezel werden maandag door een bus kolonisten bewust doodgereden. In Gaza ligt de vis- en landbouwindustrie, evenals lokale fabrieken en machines volledig plat door brandstoftekort. Enorme oppervlakte landbouwland werd eveneens vernield door het Israëlisch leger. Minstens 125 patiënten in de Gazastrook stierven door de Israëlische blokkade.

Israël legde in Jeruzalem de uitzendingen van het populaire Palestijns-Israëlische popradiostation RAM FM stil. Zeven medewerkers van de vredeszender werden opgepakt. Israël arresteerde vannacht vijftig Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever van zowel Fatah als Hamas. Dertig Israëlische tanks drongen vanochtend de Gazastrook binnen en begonnen lukraak te schieten nabij het vluchtelingenkamp van Jabilia. Lokale huizen waren het doelwit en een vijfjarige jongen verloor het leven. Minstens vijf Palestijnen werden kortelings gedood door zulke beschietingen. Israël wil met deze acties zoveel mogelijk Palestijnen zo ver mogelijk van de grens verdrijven.

Pas vele uren na het afvuren van granaten op Jabalia reageerde het rechtmatig Palestijns verzet met acties zoals in Nahal Oz. Het Nieuwsblad spreekt eerst van deze acties en nadien van tanks die al lang actief waren in de Gazastrook. Dit is het beeld dat het Israëlisch leger aan de wereld wil verkopen. Benita Ferrero Waldner, EU commissaris voor buitenlandse betrekkingen geeft intussen een "reflectie groep" opdracht om Israël een "gemeende speciale status" te geven voor intense relaties met de EU.

Mario Bergen, Leuven

Geen opmerkingen: