zondag, maart 29, 2009

Een staat onwaardig

[Lezersbrief aan De Standaard]

Wat is de primaire taak van een staat? “Een staat moet zorg dragen voor de interne en externe veiligheid van zijn burgers.” Het zou een examenvraag voor het secundair onderwijs kunnen zijn. Na zestig jaar slaagt Israël er echter nog steeds niet in om de veiligheid van zijn burgers te garanderen en blijft het een staat van bezetting en terreur. Miljarden (dollars) militaire hulp kreeg het land reeds, zonder resultaat. De oorlogen met buurlanden en bezette gebieden volgen elkaar alsmaar sneller op (Libanon in 2006 en nog geen dertig maanden later de Gazastrook). Desondanks geeft Obama 30.000 miljoen dollar steun aan Israël tot 2018 “voor zijn veiligheid”. Over de veiligheid van de Palestijnen spreekt men nooit.

De agressie van joodse kolonisten tegen Palestijnen vertienvoudigde de afgelopen maanden. Joodse kolonisten openen met regelmaat hun afvaltanks en laten het afvalwater overvloedig stromen over Palestijnse landbouwgrond zoals in het Palestijns dorp Wadi Fuqeen. Groenten worden vernield, het grondwater vervuild en de gezondheid van de Palestijnse burgers (ook een verplichting van de Israëlische staat!) komt er in gevaar. (http://www.youtube.com/watch?v=vE3tHPwmnSQ&eurl)

Landbouwgrond van Palestijnen wordt aangeslagen, vernield of in brand gestoken. De Palestijnse landbouwers die komen kijken wat er gaande is worden dan geslagen door joodse kolonisten, terwijl de Israëlische politie gewoon toekijkt. (http://www.youtube.com/watch?v=qD_utiJ9CfE&feature)

Israël heeft het recht om zich te verdedigen, maar een Palestijnse vrouw wordt gebeten door een Israëlische legerhond terwijl soldaten en hun generaal met veel leute aanzien als lokaal theater. Een Palestijnse jongen wordt voor plezier afgeslagen als hij zijn papieren terug krijgt na vrijheidsberoving aan een checkpoint. (http://www.youtube.com/watch?v=WO5_d0-rahY&feature)

We zagen nog maar enkele dagen geleden hoe Israël omgaat met een Amerikaanse vredesactivist die in het hoofd werd geschoten met een traangasgranaat. ( http://www.truveo.com/US-Citizen-Shot-In-The-Head-With-Gas-Canister-In/id/1458754041#)

Ook deze week raakten in Bil’in vier vredesactisten gewond door traangasgranaten en tientallen anderen werden bevangen door Israëlisch traangas. Fascistische en racistische joden kunnen dagelijks betogen in Palestijnse steden zoals deze week nog in Umm al-Fahm. Extremisten zoals Baruch Marzel, een kolonist uit Hebron die woordvoerder is van Kach, en zijn gevolg paraderen elke dag in een andere Palestijnse stad of dorp met racistische leuzen en massale politiebescherming. Kach is verboden in de V.S. en aanzien als terreurbeweging na steun aan het Goldstein-bloedbad in Hebron. Met de hete adem van de meest extreem-rechtse regering sinds mensenheugenis in het Midden-Oosten en vice-premier Lieberman in aantocht, krijgen etnisch-nationalistische joden en extremisten een vrijgeleide in Israël.
Fascisme en racisme verspreiden zich als een kanker bliksemsnel over heel Israël. De jood van de jaren dertig en veertig is nu de Palestijn in Israël.
Men heeft het altijd over Hamas dat te eenzijdig islamitisch zou zijn, maar zwijgt over de joodse staat die geen seculaire huwelijke aanvaard en niet-joden nooit dezelfde rechten geeft.

Elke week vernielt Israël tientallen bedoeïenenhuizen in de “niet erkende dorpen” van de Naqab (Negev). 500 huizen van Palestijnse families in Jaffa moeten verdwijnen wegens “illegaal gebouwd”. 1.500 Palestijnen die leven in 88 huizen in Oost-Jeruzalem moeten verdwijnen om plaats te maken voor een “archeologisch park” voor toeristen die naar Israël komen. De hele woonbuurt Bustan in het dorp Silwan moet eraan geloven. Een alternatief plan waarvoor Palestijnen 77.000 dollar betaalden uit eigen zak en de wijk kon redden, werd verworpen door het Israëlische ministerie van Binnenlandse Zaken. Hillary Clinton laat daarop weten “Dit is niet praktisch voor het proces van de vrede”. Het was meteen de meest krachtigste veroordeling van Clinton aan het adres van Tel Aviv sinds jaren.

Israël wil gevangenen vrijlaten als ze etnisch worden gezuiverd van Palestina en nooit meer terugkunnen naar hun dorpen en huizen. Dit is onaanvaardbaar en verwerpelijk met alle rechtsbeginselen: men kan iemand geen tweemaal straffen voor eenzelfde vergrijp en zulke verbanning is niets meer dan etnische zuivering zoals bij de activisten van de Geboortekerk in Bethlehem enkele jaren geleden.
Zaterdag raakten opnieuw drie Palestijnen gewond en werden twee internationale activisten opgepakt bij een actie van het Israëlische leger in Hebron. De voorbije dagen raakten eveneens twintig andere Palestijnen, waaronder twee kinderen gewond bij acties van het IDF. Er werden de voorbije week 101 militaire invallen uitgevoerd op de bezette Westelijke Jordaanoever. Tien Hamas-toppolitici, waaronder de voormalige vice-premier en vier parlementsleden, vlogen achter slot en grendel.
Alle activiteiten en vieringen in Oost-Jeruzalem als “hoofdstad van de Arabische cultuur” werden door Israël hardhandig verboden. Tien Palestijnen werden opgepakt. Vlaggen en materiaal werd in beslag genomen en ballonnen van schoolkinderen mochten niet meer in de lucht.

Vijf kinderen stierven reeds in de Gazastrook sinds de oorlog aldaar eindigde, door achtergelaten Israëlische explosieven. Ondertussen blijven containers met onbemande apparaten en electro-optische systemen voor het Belgische Gepantserde Infanterievoertuigen Programma met regelmaat onze havens aandoen aangaande het contract van 58 miljoen dollar dat onze regering afsloot met Elbit Systems in januari 2007. Zuid-Korea tekende deze week nog een contract van 25 miljoen dollar met Elbit voor electronische oorlogsvoering van hun luchtmacht.

Mario Bergen, Leuven

Geen opmerkingen: