zondag, maart 08, 2009

President zonder mandaad

[Lezersbrief aan Knack]

Waarom wordt een jongen van dertien jaar één maand na het zogenaamd Israëlisch staakt-het –vuren doodgeschoten op 500 meter van de Israëlische grens in de Gazastrook? Een piepkleine foto van toen de jongen zeven jaar was, is het enige wat van hem rest na het bombarderen van het ouderlijk huis. De Palestijnse jongen die liever bij zijn geiten en schapen was dan op school en daar tussen de dieren ook werd vermoord door het Israëlische leger ligt nu naast zijn grootmoeder op het kerkhof. Zijn oma lag drie dagen onder het puin vooraleer men haar dood terug vond.
Waarom spreekt Israël altijd over “de natuurlijke groei van de Israëlische bevolking” als er duizenden huizen leeg staan in Israël zelf, terwijl het illegaal huizen bijbouwt op Palestijnse grond? Waarom zwijgt Israël over de natuurlijke groei van de Palestijnse bevolking, terwijl het duizenden Palestijnse bouwvergunningen elk jaar weigert en 1.400 Palestijnen dwingt Oost-Jeruzalem te verlaten? Elke normale groei van Palestijnse steden wordt door Israël verboden.

Alleen dit jaar komen er 15.000 kolonisten en tien hotels bij in Oost-Jeruzalem. Dit op 12.442 dunams Palestijnse grond. De Amerikaanse gezant George Mitchell schreef reeds in 2000 een eerste rapport waarin hij vroeg om de bouw van kolonies te stoppen. De Palestijnen hebben al een hele bibliotheek van Amerikaanse rapporten alsook documenten van andere organisaties die vragen dat de illegale bouw van kolonies onmiddellijk wordt gestopt. Een zoveelste bezoek van Mitchell aan hun regio hebben de Palestijnen niet nodig om ook de laatste boekenplank te vullen met rapporten over de Israëlische schendingen van mensenrechten en internationale verdragen. Sancties tegen de bezetter en agressor is het enige wat nodig is.

Blair en Netanyahu komen op voor een economische band tussen Israël en Palestina. Zodat Israël eerst zijn wapeneconomie kan laten renderen met de oorlog in de Gazastrook en nu alle materiaal voor de wederopbouw duur kan verkopen aan diezelfde Palestijnen. Het kostenplaatje wordt wederom betaald door de internationale gemeenschap. En als er straks weer te veel is weder opgebouwd, bombarderen ze opnieuw zoals ze dit al decennia doen, maar nooit de rekening zelf betalen. Niet van de bommen op de Westbank in 2002, niet voor de bommen op Libanon in 2006 en evenmin voor de bommen op de Gazastrook in de winter van 2008-2009.

Het meeste geld van de internationale gemeenschap komt bovendien terecht bij de kliek van Abu Mazen, een president die reeds 60 dagen geleden einde termijn was. Abbas echter blijft als een dictator regeren zonder nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Mevrouw Clinton noemt hem “de enige vertegenwoordiger van de Palestijnen” en steunt hem voluit. In een blauwe sofa in Cairo bij een eerste contact bleef ze nog veilig vier meter van hem vandaan zitten, net alsof ze het risico liep lepra op te lopen (“het blijven Palestijnen hé”). Maar nu steunt Amerika volop Abbas en zijn troepen die in Jordanië door generaal Dayton worden opgeleid om het eigen Palestijnse volk te onderdrukken. Terwijl de elitekrachten van Abbas in bezet gebied alle Palestijns verzet in de kiem smoorden, kon Israël even ver in de Gazastrook, waar de democratisch verkozen Hamas het bestuur regelt, 22 dagen bommen en granaten laten neerstorten op elke hoek van de straat.

Hoe zou de Amerikaanse bevolking reageren mocht George W. Bush nog steeds in het Witte Huis kamperen? Omdat een andere wereldmacht hem “de enige vertegenwoordiger van de Amerikanen” heet. En als dan bovendien zijn Nationale Reservisten hardhandig de Amerikanen zou onderdrukken die zijn beleid niet steunen? De Amerikanen zouden hetzelfde reageren als de Palestijnen nu. Alleen hebben de Palestijnen nu niet één agressor en bezetter, maar twee: Israël en hun eigen Palestijnse president die zich als een dictator gedraagt. (Reeds op 19/01/2007 was duidelijk dat Abbas zich gedroeg als een Arabische Ceausescu: http://palestinaindemedia.blogspot.com/2007/01/abbas-krijgt-isralische-geldpas.html )

Mario Bergen, Leuven


* Linken:
http://english.pnn.ps/index.php?option=com_content&task=view&id=4903&Itemid=31
http://english.pnn.ps/index.php?option=com_content&task=view&id=4859&Itemid=31

Geen opmerkingen: