vrijdag, januari 19, 2007

Abbas krijgt Israëlische GeldPas

[Lezersbrief aan het NRC Handelsblad n.a.v. artikel "Israël maakt 100 miljoen over naar Palestijnen" (19/01/2007)]

In uw duiken al meteen twee onjuistheden op. Het gaat om 100 miljoen dollar of 77 miljoen euro. Vermits we in West-Europa al vijf jaar werken met de euro is uw titel misleidend. Ofwel vermeld u best "dollar" omwel rekent U het bedrag meteen om. Bovendien gaat dit bedrag niet naar de Palestijnen, maar naar President Abbas van de politieke partij Fatah.

Een deel gaat naar noodhulp, maar de rest is voor de versterking van de elitetroepen van Abbas. Deze militia kreeg al 85 miljoen dollar en gevechtstraining van de V.S., terwijl Israël talrijke vrachtwagens met wapens en kogels naar de Fatah-loodsen reed. Een recordbedrag van 453 miljoen dollar wordt momenteel gevraagd door hulpgroepen in de Verenigde Naties voor de Palestijnen. De Palestijnse economie is totaal ontwricht door de internationale sancties tegen de democratisch verkozen Hamas-regering en de beperkingen opgelegd door de Israëlische bezettingsmacht voor produkten uit de bezette Palestijnse gebieden. Volgens de Verenigde Naties leeft 65 % van de Palestijnen in armoede en zijn drie op tien Palestijnen werkloos. Eén op twee Palestijnen heeft gebrekkige toegang tot voedsel en de medische voorzieningen doen denken aan een ontwikkelingsland in Afrika met grote medicijntekorten.75 % van het recordbedrag van de VN wordt voorzien voor jobcreatie, geldsteun voor arme gezinnen en voedselhulp. De rest moet gaan naar de gezondheidszorg en het onderwijssysteem. De scholen in Palestina zijn door massastakingen twee maanden later pas opengegaan dan normaal. Pas enkele dagen geleden kwam een einde aan de drie maand durende staking van overheidsambtenaren. 165.000 ambtenaren en 1 miljoen Palestijnen die afhankelijk zijn van hun inkomen zagen de voorbije maanden slechts een deel van hun lonen uitbetaald. Dit leidde tot enorme spanningen in de bezette gebieden.

Het AMA-akkoord voor vrije handel vanuit Gaza wordt volledig genegeerd door Israël. Grensovergangen zijn nog minder open dan voor het akkoord een jaar geleden werd afgesloten tussen de Palestijnse en Israëlische autoriteit. Er zijn meer hindernissen voor vrij verkeer van goederen en personen dan eind 1995. Over de beloofde aanleg van een luchthaven en haven wordt niet meer gesproken. Produkten zijn bedorven als ze uiteindelijk de grens over kunnen. Sinds januari 2006 voert Israël toenemend aanvallen uit op de Gazastrook die een grote gevangenis is geworden.Volgens de Palestijnse minister van Financiën, Abu Aisha, was er begin december 2006 al een tekort van 550 miljoen dollar door achtergehouden belastingen door Israël. Nu dit bedrag is opgelopen tot 650 miljoen dollar, wordt daarvan 100 miljoen dollar overgemaakt. Een groot deel van dit geld gaat echter naar de militarisering van de Abbas-getrouwen.

De Europese Unie verhoogde zijn bijdragen voor Palestina met 27 %, maar dit geld gaat niet rechtstreeks naar de Palestijn in de souk of naar de regering, maar komt op de bankrekening van president Abbas. President Abbas krijgt meer en meer het aureool van een Arabische Ceausescu. Terwijl de bevolking is armoede leeft, wordt zijn grootheid als politicus geprezen van Washington, over Londen en Brussel tot Tel Aviv. Abbas is de Conducator (= Leider) die het Palestijnse volk van nederlaag naar nederlaag leidt onder de laag vernis die "vredesonderhandeling" heet. De veiligheidstroepen van Abbas zijn een soort Roemeense Securitate geworden, een goedbetaald privé-leger voor de dictator, dat de persoonlijke vrijheden van de Palestijnen (recht op verzet ondermeer) moet onderdrukken. Abbas beschouwd alle verzetsbewegingen zoals deze van de Hamas-partij als "onwettig". Dat hij zelf een stroman is van de Israëlische bezettingsmacht met een eigen politieke agenda, wordt verzwegen.

Mario Bergen, Leuven

Geen opmerkingen: