zondag, januari 28, 2007

Niet eerste, maar tweede Arabische minister in Israël

[Reactie op online artikel van Het Laatste Nieuws "Israël krijgt eerste Arabische minister" van 28/01/2007]

De Druzisch-Israëlische politicus en militair Salah Tarif was de eerste Arabische minister in de geschiedenis van Israël. In maart 2001 werd hij minister zonder portefeuille, maar wegens een onderzoek naar corruptie trad hij op 29 januari 2002 af voordat de Knesset hem daartoe dwong. De corruptie, waaraan hij uiteindelijk schuldig is bevonden, vond plaats tijdens het vervullen van zijn functie als Knesset-comitélid en niet als minister.

Majdele werd eerst de ministerpost van cultuur, wetenschap en sport beloofd, maar hij is nu excuus-minister om de populariteit van de Arbeiderspartij op te krikken. Dit zal echter niet baten en minister van Defensie Peretz kan beter zijn koffers klaarmaken om terug te keren naar zijn vakbond of Marokko.

De Israëlische premier Olmert moet donderdag verschijnen voor de Commissie-Winograd inzake het optreden van het Israëlische leger in Libanon tijdens de zomer van 2006. Na het weekeinde zal de Eerste minister dan een nieuwe wijziging in zijn kabinetsploeg voorbereiden. Vooral de minister van Defensie, Amir Peretz, dreigt zijn job te verliezen. Vooralsnog ontkent de Arbeiderspartij dergelijk scenario van zijn getergde Marokkaans-joodse minister.

Mario Bergen, Leuven

Geen opmerkingen: