woensdag, januari 10, 2007

Israël bespot al 900 dagen rechtspraak Den Haag

[Lezersbrief aan het Nieuwsblad]

Het aantal kolonisten op de bezette Westelijke Jordaanoever nam het afgelopen jaar toe met 14.792 eenheden of 5,8 %. Op 1 januari 2007 telde het Israëlische departement van Binnenlandse Zaken 268.163 joodse kolonisten op de Palestijnse Westbank. Intussen is 500 van de 650 km Apartheidsmuur al gebouwd, ondanks de onwettigheid ervan volgens het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Op 9 juli 2004 verklaarde dit strafhof niet enkel de muur in strijd met het internationaal recht, maar eveneens alle aan deze schending verbonden verstrekkende gevolgen.Het Hof verklaarde ook dat de Palestijnse Gebieden bezette gebieden zijn die onder controle staan van het leger van Israël. Het verklaarde dat deze gebieden bezet zijn door Israël sinds een gewapend internationaal conflict van 1967.

Het grootste deel van de muur ligt in Palestijns gebied en zou 400.000 Palestijnen omsluiten in enclaves indien deze wordt gebouwd zoals gepland. Er is ook de schepping van een nieuw administratief bewind. Inwoners op de strook tussen de "Groene Lijn" en de Apartheidsmuur mogen enkel in deze zone verblijven als ze daarvoor toestemming krijgen van de bezettende macht. Het Hof oordeelde eveneens - in tegenstelling met de Israëlische staat - dat mensenrechten en verdragen zoals het Verdrag inzake de Rechten van het Kind en het Verdrag inzake Burgerlijke en Politieke Rechten, ook van toepassing zijn bij een gewapend conflict.

Ook het Internationale Verdrag inzake Economische, Sociale en Culturele Rechten is van toepassing indien een overheid buiten zijn gebied rechtspraak uitoefent. Het recht op zelfbeschikking van het Palestijnse volk wordt geschonden daar de aslijn van de muur de politiek van illegale nederzettingen ondersteund. Het zelfbeschikkingrecht wordt eveneens door het versnipperen van Palestijns gebied geschonden. Door de muur ontstaat een voldongen feit van grensbepaling tussen Israël en Palestina en vormt zich een feitelijke annexatie.

Het overbrengen van de eigen bevolking naar bezet gebied en het afhandig maken en vernietigen van eigendommen is verkrachting van het humanitair recht. Rechten op verplaatsing, werk, onderwijs en een behoorlijke standaard van leven worden evenmin toegepast. Israël schendt dus op grote schaal het internationaal recht.

Volgens het Internationaal Gerechtshof in Den Haag moet Israël de toestand op het terrein herstellen voor men aan deze Apartheidsmuur begon te bouwen. Dit houdt tegelijk in het aanleggen van boomgaarden met olijven en ander fruit en de teruggave van de gestolen grond. Besluitvorming rond de bouw van de muur die het zelfbeschikkingsrecht van het Palestijnse volk hinderen, moeten door alle staten teniet worden gedaan, aldus Den Haag. 900 dagen na dit duidelijke arrest van het Hof negeert Israël niet enkel deze internationaal aanvaarde rechtspraak, maar wordt de kolonisatiepolitiek en de bouw aan de Apartheidsmuur nog botweg verder gezet.

Mario Bergen, Leuven

Geen opmerkingen: