dinsdag, januari 16, 2007

Ma'ale Adumim struikelblok voor vrede

[Lezersbrief aan De Volkskrant n.a.v. artikel "VS willen top over Palestijnse staat"]

In uw artikel merkt U terecht op dat het nederzettingenbeleid van Israël een struikelblok is voor vrede tussen Palestijnen en Israëli's. De grootste nederzetting, Ma'ale Adumim, werd in 1975 opgericht in de provincie Jeruzalem. Tesamen met 120 andere nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever is dit een onwetttige toestand volgens artikel 49 van de Vierde Genève Conventie "De bezettende macht zal geen delen van de eigen bevolking deporteren of transfereren naar gebieden die hij bezit."

Ma'ale Adumim telt intussen 40.000 inwoners en is groter in oppervlakte dan Tel Aviv. In april 2005 kondigde de Israëlische regering aan 3.500 nieuwe woningen voor 15.000 Israëlische nederzetters te bouwen in deze illegale nederzetting. Hiermee hoopt men te eindigen tegen 2008. Het gaat om appartementen en landhuizen, variërend van drie tot zes kamers, met een optie op een overdekte parkeerruimte, balkon, kleine tuin en opslagplaats.Als men nu sporadisch spreekt van 20 of 44 woningen, maken deze deel uit van 3.500 nieuwe woningen die voorzien zijn door gemeenteplannen.

Israël bezet de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook sinds 1967. Enkel bij terugtrekking achter de grenzen voor 1967 komt de nederzetting Ma'ale Adumim terug bij de Palestijnen. Alle andere vredesakkoorden (Genève, Taba, Camp David, Barrier A, Barrier B en Barrier C) doen enorm onrecht aan door dit gebied te annexeren bij de staat Israël. Deze "vredesakkoorden" zijn dan ook totaal onaanvaardbaar voor het Palestijnse volk.

Mario Bergen, Leuven

Geen opmerkingen: