zondag, januari 28, 2007

Iran Israel van de kaart vegen?

[Reactie op vrije tribune van mevrouw Keyser, secretaris-generaal van het Forum van Joodse Organisaties in De Standaard]

Het is mij niet duidelijk hoe de bijna-kernmacht Iran in staat zou zijn om de kernmacht Israël van de kaart te vegen. Retoriek is één ding, militaire capaciteit is iets heel anders. We hebben dit ook gezien in Irak. Saddam Hoessein heeft ook een grote mond opgezet. Allerlei belanghebbenden in Europa en Amerika hebben daarop ingespeeld en zijn komen aandraven met de meest schrikwekkende verhaaltjes over Irak's expansionistische plannen en bewapening. Kernwapenprogramma's, gesoffisticeerde chemische wapens, biologische wapens, ... Irak had het allemaal! Nu weten we dat het allemaal één grote samenzwering was opgebouwd met hele en halve leugens. Maar ze heeft wel de huidige nu reeds vier jaar durende Irak-oorlog teweeg gebracht. Men hoeft geen groot strategisch genie te zijn om in te zien dat de westerse bezettingsmacht daar in een uitzichtloze situatie beland is die grote kans biedt op een militaire overwinning van één of andere fundamentalistische moslimbeweging.

Als ik het goed begrijp wil mevrouw Keyser dat het westen dit waanzinning avontuur, dat alléén ten goede komt aan de oliemultinationals en wapenindustrie, nog eens overdoet in Iran. Mevrouw Keyser blijkt ook geen hinder te ondervinden van enige historische kennis. Niet Iran, maar wel de Arabische woestijn is de bakermat van de islamitische beschaving. Hoe zou men van het beschaafde Duitse volk hebben kunnen vermoeden dat het zoiets als de uitroeiingskampen ging opzetten? Nochtans had het Duitse koloniale bestuur in Duits Zuid West Afrika amper veertig jaar daarvoor een poging tot genocide uitgevoerd op de opstandige Herero. Daarover werd openlijk bericht in de toenmalige pers, er werden postkaarten van gemaakt, etc.. Het was dus geweten maar er werd inderdaad niet op gereageerd, het ging tenslotte maar om Afrikanen. Een beetje zoals de wereld nu toeziet hoe op grote schaal Palestijnen vermoord worden door de Israëlische bezettingstroepen zonder ook maar één keer effectief in te grijpen. Het zijn tenslotte maar Arabieren.

Churchill zou ons grote voorbeeld moeten zijn? Dezelfde Winston Churchill die zijn hele leven lang de oprichting van concentratiekampen door het Britse leger in Zuid Afrika verdedigde? Deze kampen dienden om de civiele Boerenbevolking in op te sluiten om het Boerenverzetsleger te verplichten zich over te geven. Deels door gebrek aan middelen, deels door schuldig verzuim werden deze concentratiekampen op den duur uitroeiingskampen waar de mensen -grotendeels vrouwen, kinderen en ouderlingen- stierven als vliegen.

Waar denkt mevrouw Keyser dat de Nazi's de mosterd gehaal hebben?En onze politici zouden zich door diegenen die als voorbeeld voor de Nazi's dienden moeten laten inspireren! Moet er nog zand zijn?

Johan Bosman

Geen opmerkingen: