zaterdag, januari 20, 2007

Iraakse Nakba, 58 jaar na de Israëlische catastrofe

[Lezersbrief aan Knack]

Bij de oorlog in Irak denken we alleen aan de rijke handelaars en wetenschappers die Irak verlaten om een vreedzaam bestaan op te bouwen in de V.S., Canada of Europa. De V.S. en Groot-Brittanniië ontkennen het bestaan van één miljoen Iraakse vluchtelingen. Human Rights Watch stelt dat honderdduizenden Irakezen die naar Jordanië zijn gevlucht om te ontkomen aan de moordpartijen en de ontvoeringen in hun eigen land, worden behandelt als illegalen. We vergeten daarbij eveneens dat Palestijnse vluchtelingen van 1948 en hun nakomelingen nu opnieuw gedwongen op de vlucht moeten.

Bijna zes decennia is het geleden dat de Palestijnse Nakba (Arabische woord voor catastrofe) plaatsvond in 1948. Door westerse machten gesteunde zionistische kolonisten legden de eerste plannen voor deze catastrofe al in 1897 in het Zwitserse Bern op de Eerste Zionistische Conventie. Van de honderdduizenden vluchtelingen die de gruwelen van de zionisten ontvluchtte, verbleven er voor de Amerikaans-Britse invasie van 2003 in Irak 34.000 Palestijnen. Deze Palestijnse vluchtelingen leefden vredig in het land van de Tigris en Eufraat onder het bewind van Saddam Hussein. Sinds de Amerikaanse bezetting van Irak hebben ze echter te maken met kwelling, bedreigingen van deportatie, willekeurige opsluiting, marteling en moord.

De Palestijnse woonbuurten zoals Al-Hurriyya en Al-Baladiyyat in Bagdad werden voortdurend gebombardeerd en aangevallen sinds de Amerikaanse bezetting. Vele Palestijnen werden uit hun huizen verdreven en vonden eerst onderdak in het Haifa stadion in Bagdad. Anderen moesten echter gedwongen vertrekken of werden gedood of gevangen genomen. Volgens de UNHCR heeft een totaal van 19.000 Palestijnen Irak verlaten en blijven er nog 15.000 in het land.De Syrische en Jordaanse overheid weigeren tot dusver de Palestijnse vluchtelingen in hun land op te vangen. Ze strandden dan in vluchtelingenkampen in verlaten woestijngebied nabij de grens.

In de kampen Al-Hol en Al-Tanaf nabij de Syrische grens wonen 655 Palestijnen in voorlopige tenten. In een ander kamp, Al-Walid verblijven nog eens 80 Palestijnen die zijn moeten vluchten voor de militia verbonden met de door de Amerikanen gesteunde Iraakse regering. In het vluchtelingenkamp Al-Ruweished, nabij de Jordaanse grens, leven 148 Palestijnen. Er is een tekort aan onderwijs, geneesmiddelen en een toekomstperspectief. 58 jaar na de Israëlische catastrofe treft de Iraakse Nakba opnieuw het Palestijnse volk.

Mario Bergen, Leuven

* Bronnen/linken:
Al-Awda over Palestijnse vluchtelingen.
Rapport Human Rights Watch over Iraakse vluchtelingen in Jordanië.

Geen opmerkingen: