zondag, januari 07, 2007

Lezersbrief aan Jan Brocatus

[Lezersbrief n.a.v. "de nieuwsweek van aan Jan Brocatus*" in DM van 6/1/07]

Beste Jan,

Ik apprecieer en deel uw bezorgdheid voor het geweld in Palestina, maar ik sta paf van jouw besluiten. Je schrijft "het is dringend tijd om ter plekke onafhankelijke waarnemers te hebben om een objectief oordeel te vellen." Nu, die zijn er al járen, en ze schrijven al járen rapporten en statistieken de waarnemers van de Verenigde Naties, zie http://www.un.org. Maar inderdaad, je leest er bitter weinig van in onze kranten (vandaag niet, twee blz !).

En dan zeg jij: "niemand kent de oplossing." Toch wel, de oplossing staat zwart op wit in de vele resoluties van de Veiligheidsraad. Alleen is het probleem: Israël WIL de resoluties niet toepassen, en de VS vinden dat goed, en Europa wil niets doen. En dan stel je je hoop op "twee grote figuren," mogen dat twee Nobelprijswinnaars van de vrede zijn? Welnu, die hebben we ook al gehad met Yasser Arafat en Shimon Peres. En toen kwam Sharon, en die schoot alles terug kapot, en WILDE niet praten met Arafat.

Dat, Jan, is volgens mij het probleem met Israël en Palestina: er zijn een aantal machthebbers die geen vrede WILLEN. En de wereld kijkt er naar en doet niets.

Pol Van den plas, Gent

** Jan Brocatus is directeur van Amnesty International Vlaanderen

Geen opmerkingen: